Image

Skypen met Engeland

Lesidee van Wytze Niezen · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Presentatie, Oefening, Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
26 jan 2013

De leerlingen praten met leerlingen van een school uit Engeland over dagelijkse dingen.  Ze stellen zichzelf voor en oefenen in een echte situatie hun Engelse spreekvaardigheid.

Opdracht

Via de website https://education.skype.com/ kom je makkelijk in contact met andere scholen die groepen via skype willen ontmoeten. Zoek een project of maak er zelf een aan. Wanneer de link is gelegd bereiden de leerlingen zich voor op het gesprek. Wat is het onderwerp? Wat ik ik vertellen? Wat wil ik vragen? Laat leerlingen eventueel via email contact hebben om elkaar betere te leren kennen. Als leerkracht bepaald je de lesdoelen. Wordt er gevraagd naar familie. hobby's, Engeland zelf, enzovoorts. De methode biedt hier prima handvatten voor. Op het afgesproken tijdstip maken de leerlingen verbinding en vindt het gesprek plaats.

Leerdoel

14 De leerlingen leren in het Engels informatie te vragen of geven over eenvoudige onderwerpen en zij ontwik- kelen een attitude waarbij ze zich durven uit te drukken in die taal. De invulling van het gesprek bepaalt de specifieke doelen. Meest doorgaans is spreken en luisteren over het dagelijks leven. Inzicht krijgen in elkaars leefwereld. Dit kan steeds verder uitgebouwd worden richting cultuur en geschiedenis.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Link met een andere school (let op de tijdzones)
  • Afspreken van onderwerp van gesprek/ interview
  • Goed voorbereidde leerlingen
  • Goede afspraken met andere school

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen
  3. Geef leerlingen de tijd zich voor te bereiden
  4. Maak afspraken over de lengte van het gesprek en de inhoud daarvan
  5. Maak verbinding met de school en geef leerlingen de tijd het gesprek te voeren

Tip voor op school

Film het interview zodat je het later samen terug kan kijken en kan beoordelen. Laat het niet bij een gesprek, maar bouw een relatie op waarbij leerlingen steeds meer ontdekken van het andere land, op die manier betrek je meerdere vakgebieden. Ook personen binnen Nederland worden toegankelijk voor een gesprek. Zo werken politici graag mee aan deze interviews, mede vanwege het laagdrempelige karakter.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Wytze weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Wytze

Wanneer je bij het invullen van de woordenlijst aan beide kanten van de streep het Nederlandse woord invoert kan je een aantal spelletjes (zo niet alle) gebruiken om je spelling...

Leerlingen zoeken individueel naar plaatje of objecten die  passen in een nieuw geleerde spellingcategorie. Ze zoeken nieuwe woorden die niet in de les behandeld zijn. Het bewus...