Image

Papierloos werken en direct feedback

Lesidee van Wytze Niezen · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Oefening, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
27 jan 2013

Met deze app kan je velden op pdf documenten plaatsen en simpele formules toevoegen. Op die manier kan je elk werkblad interactief maken en leerlingen direct laten zien of ze een antwoord goed hebben. Bijvoorbeeld met een werkblad van tafelsommen of werkwoorden.

Opdracht

Maak een werkblad interactief door invul-velden toe te voegen en aan te geven wanneer een antwoord goed of fout is. Door niet na elk antwoord feedback te geven, maar bijvoorbeeld na een rijtje van antwoorden feedback te genereren zijn leerlingen een stuk kritischer op hun werk. Alle leerlingen willen die 'goed' in beeld zien.
De ondersteunende website en FAQ bieden voldoende ondersteuning om een werkblad te maken. Enig verstand van excel is ook prettig. 
Nadat het werkblad is gemaakt kun je hem delen in bijvoorbeeld dropbox. Leerlingen openen het document in typeonpdfPro. Wanneer leerlingen klaar zijn mailen ze het gemaakte document.

Leerdoel

Afhankelijk van het gemaakte pdf document worden leerdoelen gehaald. Slo 55 De leerlingen leren op eigen werk te reflecteren

Voorwaarden

 • Kennis van de app en bediening ervan
 • Werkblad in pdf formaat
 • Enig verstand van werken met formules (bv excel)
 • Voldoende ipads
 • Dropbox account

Stappenplan

 1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
 2. Maak op het werkblad velden en geef ze een nummer
 3. Maak feedback- velden gekoppeld aan de antwoordvelden
 4. Voeg formules toe in de feedback- velden die aangeven wanneer een antwoord goed is
 5. Bied het formulier aan in dropbox (bv via link)
 6. Geef leerlingen, na de instructie, de opdracht het werkblad te maken en te mailen.

Tip voor op school

Bewaar je werkbladen goed. Je kan ze elk jaar weer gebruiken! Denk om de copyright! Je mag niet zomaar werkbladen vermenigvuldigen, scannen hoort daar ook bij. Maak afspraken met de uitgeverij/ methode ontwikkelaar over het delen van werkbladen binnen je eigen school/instelling.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Wytze weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Wytze

Wanneer je bij het invullen van de woordenlijst aan beide kanten van de streep het Nederlandse woord invoert kan je een aantal spelletjes (zo niet alle) gebruiken om je spelling...

Leerlingen zoeken individueel naar plaatje of objecten die  passen in een nieuw geleerde spellingcategorie. Ze zoeken nieuwe woorden die niet in de les behandeld zijn. Het bewus...