Dsc00609

Bekende gebouwen maken met Minecraft

Lesidee van Tessa van Zadelhoff · Meerdere sectoren · Meer details
Doelgroep
Groep
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Creatie
Gemaakt op
28 feb 2013

Minecraftspelers in de klas gaan samen een stad ontwerpen met daarin bekende gebouwen uit de echte wereld. Dit lesidee is gemaakt samen met Siem (11 jaar).

Opdracht

Minecraft is een game die momenteel veel wordt gespeeld door kinderen tussen de 10 en de 16. Minecraft kun je spelen in de survival modus en in de creative modus. Kies je voor survival dan moet je grondstoffen verzamelen om dingen te kunnen bouwen. In de creative modus heb je al de beschikking over materialen. Minecraft is een virtuele wereld opgebouwd uit blokkenbouwsels. Je kunt dingen bouwen door materialen te selecteren en door op het scherm te klikken. Druk je iets langer dan is de bouwsteen weer weg.

Leerdoel

Vooraf is er gesproken over beroemde gebouwen. Wat maakt een gebouw beroemd? Hoe zien beroemde gebouwen er vaak uit. Welke bekende gebouwen kennen de leerlingen. Hoe zien ze eruit. Uit welke materialen zijn ze opgebouwd. Weten de leerlingen welke bouwstijl erbij hoort? Wat valt op aan het gebouw? Veel informatie is te vinden via de werelderfgoedlijst van Unesco.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Spelers maken gebruik van hetzelfde Wifi-netwerk
  • Spelers hebben de app Minecraft PE (niet gratis) op hun device staan.

Stappenplan

  1. Begin met het creeën van een wereld in de creative modus.
  2. Deel de naam van de wereld met de leerlingen.
  3. De leerlingen moeten op 'join' klikken om in dezelfde wereld te kunnen werken.

Tip voor op school

In dit lesidee is er voor gekozen om bekende gebouwen te creëren. Je zou misschien ook in de rekenles met Minecraft aan de slag kunnen gaan als het gaat om het berekenen van oppervlakte of inhoud. Of om ruimtelijk inzicht te oefenen.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

André Gilara Koppel Minecraft aan architectuur. Bouwwerken en architectuur zijn te vinden op http://www.bouwwerken.yurls.net

bijna 7 jaar geleden

Ankelien Barkman Leuke manier om een heel erg populair, leerzaam spel in de klas te gebruiken. Je zou de gebouwen daarna in een tentoonstelling kunnen laten zien aan elkaar of ouders.

meer dan 9 jaar geleden

Bekijk ook deze lesideeën van Tessa

Stel samen met je leerlingen de leerdoelen van het onderwerp vast en laat leerlingen hun eigen verwerkingsvorm kiezen.

Leerlingen maken een ontwerp van hun eigen kamer. Realistische of gedroomde situatie kan beide. Richt de kamer in en gebruik de tekstoptie om bepaalde begrippen in bijvoorbeeld ...