Profiel

Een online boekenclub

Lesidee van Vik Pauwels · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Flipped classroom / instructievideo, Presentatie, Creatie, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
19 feb 2013

Gratis een online boekenclub aanmaken voor je leerlingen met behulp van WordPress

Opdracht

Nota: Deze opdracht richt zich vooral op taalvakken, maar kan tevens geïntegreerd worden in andere vakken als o.a geschiedenis en/of godsdienst.

In taalvakken wordt de leesvaardigheid van leerlingen vaak gestimuleerd door hen te verplichten een aantal boeken per jaar te lezen en te bespreken. Bij het opgeven van deze opdracht krijgen leerlingen vaak een ellenlange lijst boeken. Met behulp van WordPress kan je de keuze van een boek voor je leerlingen gerichter en leuker doen verlopen.

Maak als taalleerkracht een gratis blog aan op WordPress. Je schrijft voor enkele boeken een blogbericht uit. Hier komt de titel, schrijver, een korte inhoud in te staan. Indien leerlingen een boek moeten kiezen kan je verwijzen naar deze blog. Leerlingen die een boek kiezen dat nog niet op je blog beschreven is kan je als opdracht (in plaats van de traditionele boekbespreking) geven een blogbericht te schrijven voor dit boek met behulp van de WordPress applicatie op hun toestel (deze leerling voeg je als tijdelijke auteur toe aan je Blog).

Geef leerlingen na het lezen van hun boek de opdracht hun mening omtrent het boek te noteren in de reacties bij het blogbericht van het desbetreffende boek. Toekomstige leerlingen zullen zo ook zien wat anderen van het boek vonden.

Een extraatje kan aangeboden worden door 'tags' aan je blogberichten (boeken) te koppelen. Tags zijn kernwoorden die het boek met zich mee zal dragen. Zo kunnen leerlingen makkelijk boeken vinden op je blog met eenzelfde kernwoorden (en dus boeken die aansluiten bij hun interesse).

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is

Tip voor thuis

Voor meer ideeën rond het gebruik van apps in de les, neem zeker ook een kijkje op: www.appsindeles.wordpress.com

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Vik weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Vik

Gebruik maken van Skitch om een excursie of stadsopdracht interactief te maken

D.m.v. een mindmap problemen of moeilijkheden leren anticiperen bij het maken van een opdracht