Image

Instructiefilm handgereedschap

Lesidee van John Elburg, van der · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Klassikale instructie, Flipped classroom / instructievideo, Presentatie, Creatie, Reflectie
Gemaakt op
04 nov 2014

Veel leerlingen hebben nog nooit handgereedschap gebruikt. Leerlingen maken instructiefilms voor leerlingen.

Opdracht

Er wordt gewerkt in tweetallen.Kies het stuk handgereedschap dat je in beeld wilt brengen. Bepaal welke houding en vaardigheden nodig zijn om dit handgereedschap goed en veilig te gebruiken.Schrijf een script in bijvoorbeeld WORD of een speciaal daarvoor gemaakte APP (bijvoorbeeld CELTX SCRIPT). In dit script beschrijf je redelijk nauwkeurig op welke manier je het gebruik van het gereedschap in beeld wilt brengen en welke teksten je eventueel in de film wilt gebruiken. Je besteedt de nodige aandacht aan het veilig werken met het gereedschap. Waar moet je op letten om ongelukken te voorkomen?Start de APP SHOTS. Met deze APP maak je een storyboard, een opeenvolging van illustraties en/of foto's waarin je duidelijk kunt maken wat je in ieder geval in je film wilt zien. Denk hierbij ook aan de houding van de gebruiker van het handgereedschap.Met de APP kun je foto's maken en illustraties samenstellen. Hierbij kun je ook precies aangeven waar je de camera wilt hebben, of je een CLOSE UP wilt maken (dichtbij) of juist wat verder van je onderwerp wilt filmen. Foto's en illustraties maak je aan de hand van je script. De door jou gemaakte beelden foto's e illustraties kun je ook achter elkaar presenteren als een verkorte film.Je bespreekt het storyboard met je docent zodat je (redelijk)zeker weet dat je alles op de juiste manier in beeld krijgt en, misschien wel belangrijker, dat je niets vergeet.De gemaakte beelden kun je met IMOVIE verwerken tot een film, met een echte titel, aftiteling, enz..Met de CAMERA APP kun je de echte filmbeelden maken, volgens het

Leerdoel

Leerlingen leren het eigen handelen te beschrijven/in beeld te brengen. Leerlingen leren informatie overdrachtelijk te maken. Leerlingen leren presenteren. Leerlingen leren het belang van veilig werken.

Voorwaarden

  • Kennis van de apps en bediening ervan
  • De iPad moet beelden op een groter beeldscherm weer kunnen geven

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat John weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van John

Leerlingen, maar niet alleen leerlingen, hebben moeite met breuken. Gelijknamig maken blijft een probleem. Hier maak je zichtbaar waarom 4/8 even groot is als 2/4 of 1/2.

Met Doceri is het zeer eenvoudig om schermopnamen te maken van je laptop of PC. Op die manier kun je snel instructiefilmpjes maken van verschillende programma's.