T

Verhaal structuren

Lesidee van Tanja van Kempen · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
21 jan 2013

Voor kinderen die moeite hebben met (begrijpend) lezen is het belangrijk dat ze een verhaal structuur kunnen herkennen. Door zelf een mini verhaal te vertellen met deze app kunnen ze hier op een creatieve manier mee oefenen. De beeldende app spreekt ook leerlingen aan die lezen niet zo leuk vinden!

Opdracht

Laat de leerlingen een verhaaltje uit 3 tot 6 scenes bedenken en uitwerken in de app. Het verhaal wat ze gaan vertellen moet duidelijk een kop-romp-staart hebben. Denk aan: probleem - zoektocht - oplossing. Verhalen kunnen gemaakt worden naar aanleiding van een geschiedenisles maar ook grappig of mysterieus zijn.

Leerdoel

De leerlingen hebben geleerd dat aan een goed verhaal een duidelijk begin, midden en eind zit. Als je leest kan dit helpen bij het begrijpen van de tekst.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan

Stappenplan

  1. Laat de leerlingen de hoofdperso(o)n(en) en de omgeving kiezen. Doe een keer voor hoe je scenes kunt maken (door poppetjes op en af te laten gaan)
  2. Eerst moeten ze op papier het verhaal bedenken. Gebruik daarvoor een vel met 3-6 vakjes waar ze de scenes in kunnen beschrijven/tekenen
  3. Laat de leerlingen pas op de iPad beginnen als de scenes zijn goedgekeurd
  4. Spreek de maximale tijd af die ze aan deze opdracht mogen besteden
  5. Als de kinderen klaar zijn kunnen ze hun verhaal laten zien aan een ander kind. Hoeveel scenes herkent de anders? Waar zit het begin-midden-eind van het verhaaltje?

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Tanja weten wat je van dit lesidee vindt.