Wei

Het fileprobleem

Lesidee van Stefan van der Weide · Voortgezet onderwijs · Meer details
Doelgroep
Individueel
Type
Presentatie, Oefening
Gemaakt op
09 jan 2013

Een groot maatschappelijk probleem is het fileprobleem. In deze les ga je dat onderzoeken. Let op: als je op de iPad zoekt moet je ook kijken bij iPhone apps, anders zul je niet alles vinden.

Opdracht

Om te beginnen moet je eerst weten waarom we het fileprobleem bij maatschappijleer bespreken. Vraag 1: Waarom is het fileprobleem een maatschappelijk probleem? (tip: gebruik de vakvaardigheden) Nu je weet waarom het fileprobleem een maatschappelijk probleem is, kun je verder op onderzoek gaan. Vraag 2: Zoek via de CBS Statline app op hoeveel kilometers alle Nederlanders bij elkaar in Nederland hebben gereden. Welke conclusie kun je hieruit trekken? Open nu de Verkeer HD app. Bekijk de huidige situatie. Vraag 3: Hoeveel files zijn er? Waar vind je deze files? Wat is de oorzaak van deze files? Je kunt natuurlijk ook met de trein gaan. Vraag 4: Stel jij wilt van Maastricht naar Amsterdam. Wat is dan sneller? De trein of de auto. Maak gebruik van de apps om de antwoorden te vinden. Je mag ook www.filewissel.nl gebruiken. Het fileprobleem is niet snel op te lossen. Vraag 5: Schrijf een plan met een oplossing voor het fileprobleem. Tenslotte maak je een presentatie van jouw oplossing. (tip: gebruik bijv. Keynote of Prezi)

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Kunnen gebruiken van de vakvaardigheden van Maatschappijleer

Tip voor thuis

Gaan we een dagje uit? Laat zoon/dochter de reis plannen. Dat geeft een goed beeld van waarom reizen soms best lastig kan zijn.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Stefan van der Weide · Auteur van dit lesidee · Thijs, heb je suggestie in de vragen verwerkt.

meer dan 10 jaar geleden

Thijs de Vries Erg leuk lesidee Stefan! Mooi een studenten oplossingen te laten zoeken voor alledaagse, complexe problemen. Ook goed vanuit een analyse van de huidige situatie naar oplossingen te gaan zoeken. Ken je overigens www.filewissel.nl > goede manier om uit te zoeken wanneer de trein of auto sneller is (nemen files mee in hun berekening)

meer dan 10 jaar geleden

Bekijk ook deze lesideeën van Stefan

Machinarium is een prachtige game waarbij het draait om puzzels oplossen. Die kun je alleen oplossen, maar dan kan natuurlijk ook samen.

In deze les ga je actief aan de slag met de vier invalshoeken van maatschappijleer. Want theorie in een boek is leuk, maar hoe ziet het er nu in het echt uit?