100 0299

De Vouwfabriek voor kleuters

Lesidee van Jord Steen · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Flipped classroom / instructievideo, Oefening, Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
20 feb 2013

Een hoek van de klas wordt de Vouwfabriek. Hier wordt 'op bestelling' gevouwen. Er is voldoende materiaal om mee te vouwen, dozen om de bestelling mee in te pakken en dagelijks ligt er een andere opdracht klaar. Alle vouwwerkjes kunnen geleerd worden met de app.

Opdracht

Bij het hoekenwerk wordt een hoek ingericht als Vouwfabriek. De leerlingen die hiervoor gekozen hebben maken aan de hand van de opdrachtkaart de gevraagde vouwwerkjes en pakken deze in in de dozen. De leerkracht kan er een eventueel vervolg aan geven door de kinderen het 'salaris' van de fabriek te geven in speelgoedmunten waarmee ze bijvoorbeeld een beloningssticker of -kaart kunnen kopen. 

Leerdoel

Motorische vaardigheden worden geoefend. Het werken volgens een plan wordt geoefend. Het kunnen benoemen van vormen en kleuren. Samenwerken met andere kinderen wordt gestimuleerd.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Voldoende vouwblaadjes en gekleurd A4-papier, scharen, lijm
  • Opdrachtkaarten met de 'bestellingen' per dag.
  • Dozen om in te pakken, pakpapier, touw, 'postzegels'.

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen.
  3. Laat de leerlingen het vouw- en inpakwerk in de hoek doen.
  4. Neem de 'bestelling' in ontvangst en geef er een eventueel vervolg aan met munten, stickers etc.

Tip voor op school

1. Niet alle instructiefilmpjes kunnen tegelijk vertoond worden. Verschillende vouwsels aanbieden waarvan er meer nodig zijn dan het aantal kinderen in de hoek, zorgt ervoor dat er door de een doorgewerkt kan worden terwijl de ander het volgende instructiefilmpje volgt. Stimuleer ze daarna de vouwwerkjes ook aan elkaar voor te doen. 2. Stal de werkjes uit of maak een wand vol met alle gemaakte werkjes of 'verstuur' ze naar een andere groep. Zorg in ieder geval dat er iets met het gemaakte werk gebeurt.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Jord weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Jord

De kleuter leert m.b.v. LetterSchool de letters van zijn/haar eigen naam schrijven. De eigen naam is meestal het eerste wat een kind leert schrijven, maar wordt tegelijkertijd v...

Bij elk van de 26 verhaaltjes van Het Lettercircus hoort een zoekplaat. Daarin zitten letters verstopt. Wie vindt de meeste?