Rob

leesbevordering

Lesidee van Rob van der Vegt · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Creatie, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
14 mrt 2014

Leerlingen inspireren elkaar in een videoboodschap om een boek te gaan lezen

Opdracht

Wanneer leerlingen een boek gelezen hebben, maken ze een kort (30 seconden) filmpje waarin ze uitleggen waarom dit een aan te raden boek is om te lezen. Andere leerlingen kunnen dit filmpje zien en beluisteren zodra ze met de tablet (met Aurasma) de kaften van boeken "scannen".

Het uitvoeren van deze opdracht vergt eenmalig behoorlijk wat voorbereiding en uitzoekwerk. Als leerkracht moet je jezelf vaardig maken in het maken van "Auras" in Aurasma. Het programma is niet echt gebruiksvriendelijk. Maar uiteindelijk kun je er wel snel leuke dingen mee doen, zoals in deze opdracht. Zodra je als leerkracht Aurasma onder de knie hebt en een aantal instellingen hebt klaargezet, kunnen kinderen daarna vrij vlot aan de slag.

Er moeten twee dingen gebeuren:
1. maken van auras bij leesboeken in de klas. Wanneer een leerling een boek heeft gelezen wordt er eerst (samen met een andere leerling) een videoboodschap gemaakt waarin de leerling het boek dat gelezen is aangeprezen wordt. Deze boodschap wordt als "overlay" opgeslagen in Aurasma. Daarna wordt deze "overlay" gekoppeld aan een foto van de kaft van het gelezen boek. Daarmee heb je een "Aura" gemaakt, die je koppelt aan het "channel" van de klas of school.

2. Het vertonen van de fimpjes bij de boeken.
Wanneer je op deze wijze na verloop van tijd bij een groter aantal boeken "Auras" hebt gemaakt komt het aardigste deel van het gebruik. Met de tablet "scannen" de kinderen een boek die ze overwegen te gaan lezen. Indien er een aura van gemaakt is, verschijnt in een vorm van "augmanted reality" (toegevoegde realiteit) het filmpje van de leerling die het boek promoot in beeld (en geluid). Op deze wijze wordt je door een klas- of schoolgenoot enthousiast gemaakt om het boek ye lezen!

Leerdoel

-maken van inspirerende gefilmde samenvattingen van een leesboek
-bevorderen van lezen

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • voor het plaatsen van een Aura is een "channel" voor de klas noodzakelijk. Dit vergt de eenmalige aanmaak van een eigen "channel" en het eenmalig koppelen van alle tablets in de school/klas aan dit channel.

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Tip voor op school

Als je eenmaal vaardig bent met aurasma kom je vanzelf op veel ideeën in gebruik: -woorden koppelen aan begripsvullende beelden (woordenschat) -opdrachtenkaarten bij een festiviteit koppelen aan een gefilmde of geplaatste opdracht die pas zichtbaar wordt na het scannen van de opdrachtkaart die door de school of wijk zijn opgehangen -instructie van de leerkracht die in beeld komt zodra de pagina uit een lesboek gescand wordt.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Rob weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Rob

Leerlingen laten zien dat ze de werking van een sluis begrepen hebben, door in een stop motion filmpje de werking te presenteren