Robin platjouw

Spelenderwijs breuken oefenen

Lesidee van Robin Platjouw · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Klassikale instructie, Oefening
Lesidee van
Gemaakt op
08 apr 2013

Met dit spelletje leer je op een leuke manier een bepaalde vorm in een aantal delen te 'slicen'. Dat kan zijn een vierkant papiertje in tweeen delen (de helft), maar het kan ook een rechthoek in drieen verdelen zijn.

Op het moment dat je de vorm correct hebt verdeeld, kom je in het volgende level. Leuk is ook dat je dan te zien krijgt hoe groot ieder stuk precies was. Als je perfect 'slicet' verdeel je 2 stukken in exact 50%. Dat is echter niet zo eenvoudig ;-)

Kinderen krijgen een inzicht in hoe ze een bepaalde vorm kunnen verdelen en kunnen ook inzien dat er soms meerdere wegen zijn die naar Rome leiden.

De vormgeving is prima in orde en ook het achtergrondmuziekje zorgt voor een opperbeste stemming. Daarnaast is de app gratis te downloaden voor zowel android al apple. Er is wel een smalle reclamebanner te zien (niet echt storend).

Opdracht

Leerlingen verdelen iedere level een bepaalde vorm in een aantal delen. Ze moeten dat doen in een vooraf aangegeven aantal zetten (slices).

Leerdoel

Leerlingen kunnen verschillende vormen in eerlijke stukken verdelen (breuken)

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Enige kennis van breuken

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Martine den Engelsen Dit is een erg goede app voor rekenen. Breuken, procenten, werken met oppervlakte, eerlijk verdelen, nauwkeurig werken... het komt allemaal terug in ieder level. Het start eenvoudig met het vierkant en de driehoek, daarna komen allerlei andere vormen aan bod. Deze app bestaat al sinds de komst van de iPad (ongeveer) maar verslaat vele apps die daarna gekomen zijn. Voor het rekenonderwijs raad ik aan op nog concreter niveau te starten bij het leren rekenen met breuken en procenten. Laat de leerlingen met papier en schaar werken. Verdeel een vierkant vouwblaadje in tweeën door eerst netjes te vouwen, daarna te knippen. Hoe groot is 1 deel? Hoeveel procent is dat van het geheel? Als je zou mogen kiezen, welk stuk kies je dan (stel het is een taart...) en waarom? Daarna deze app erbij gebruiken.

meer dan 10 jaar geleden