Medium

Uitspraak oefenen - bewaren, organiseren en monitoren

Lesidee van Robert L. · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Oefening, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
21 feb 2014

Leerlingen bewaren, organiseren en monitoren hun mondelinge vaardigheden/uitspraak

Opdracht

Nu ik de laatste weken weer intensief met uitspraak aan het trainen ben voor het mondeling, valt mij op dat leerlingen vaak niet meer weten of twijfelen hoe ze woorden hebben uitgesproken. De App Evernote kan op meerdere manieren een krachtig hulpmiddel zijn. Uitspraakteksten (van bijvoorbeeld het cito) kun je de leerlingen mailen. De leerlingen slaan deze teksten op in Evernote. Bij elke tekst kunnen ze via de paperclip geluidsfragmenten toevoegen. Ze lezen de tekst voor en slaan deze op. Beeld en geluid heeft de leerling dus bij elkaar staan. De leerling kan daarna meelezen en zijn/haar uitspraak beluisteren. 1 op 1 zou je ook nog feedback van de docent kunnen toevoegen. Vorderingen worden ook voor de leerling merkbaar als zij de tekst enkele weken later nog eens opnemen en vergelijken met hun eerste poging.

Leerdoel

op meerdere manieren inzetbaar voor gespreks- en spreekvaardigheid: m.n. uitspraak, maar ook presentatie voorbereiden, Du-und gesprekjes in 2-tallen etc.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • geluidsarme omgeving (leerlingen kunnen thuis inspreken, buiten het lokaal of binnen het lokaal indien het geluidsniveau beperkt blijft)

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Tip voor op school

Het delen van notities met de docent kan wat de geluidsfragmenten betreft lastig zijn. Zo kreeg ik na testen zelf de berichten binnen, maar werden de geluidsfragmenten geblokkeerd vanwege de serverinstellingen op school. Verwacht jij van de leerlingen tijdens een lesuur ook hun audiofragmenten retour, check dan eerst even of dit werkt.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Robert weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Robert

Leerlingen maken een stripverhaal met zelf gemaakte foto's.

De leerlingen maken met Skitch een plattegrond en oefenen met de weg vragen/wijzen.