140805 familieshoot ray  zoe%e2%95%a0%c3%aa  noud 017 2

Produce your own booktrailer

Lesidee van Raymond Wittenberg · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
22 sep 2015

Een creatieve opdracht na het lezen van een boek.

Opdracht

Boektrailer 
 Je klasgenoten (en anderen) aanzetten tot het lezen van een boek kun je doen door een boektrailer te maken. Trailers zijn korte films die een nieuwe film, boek of toneelstuk aankondigen. Een commercial, dus. De trailer spoort de kijker aan tot actie (in dit geval: lees het boek!). Met een trailer bereik je ook de meer visueel ingestelde leerling.   De boektrailer bevat korte informatie. Meestal val je met de deur in huis. De hoofdpersonen, het decor of het thema wordt direct gepresenteerd. Het liefst als een mysterie: wat doen zij? Wat is er gebeurd? Hoe gaat het verder? Wordt de dader gepakt? Aan de hand van een paar intrigerende zinnen prikkel je de nieuwsgierigheid van de kijker. 
 Een goede boektrailer kun je alleen maken als je je hebt verdiept in het boek. Als je een goede boektrailer maakt, verdiep je je niet alleen in de inhoud van het boek, maar leer je ook over hoe je met video een boodschap kunt overbrengen. Een mooi voorbeeld van een boektrailer vind je als je op de volgende link klikt:

  Opdracht   Je gaat in een groepje van maximaal vier een boektrailer maken van minimaal 3 minuten. Zoals je in het YouTube-filmpje hebt kunnen zien moet je aan veel dingen denken om een goede trailer te kunnen maken.  


Zo is muziek een belangrijk onderdeel van een trailer. De juiste muziekkeuze onder een trailer kan zorgen de kijker extra veel zin heeft om het boek te lezen. Daarentegen kan een verkeerde keuze er weer voor zorgen dat de kijken een verkeerd beeld krijgt en het boek niet wilt lezen.
Denk eraan dat je niet zondermeer alle muziek mag gebruiken, er rust namelijk auteursrecht op. Op Internet kun je veel muziek vinden die rechtenvrij is of onder een Creative Commons licentie valt.   Daarnaast is de locatie/decor ook een belangrijk onderdeel. Nu verwachten wij van jullie natuurlijk geen hele filmset, maar wel dat jullie goed nadenken over de locatie en de aankleding van jullie trailer.  

Als laatste is de tekst natuurlijk het meest belangrijke onderdeel van de opdracht(dit is niet voor niets een opdracht voor het vak Engels). Wij verwachten dat jullie redelijk wat tekst verwerken in jullie filmpje en dat iedereen ongeveer een gelijk aandeel heeft. Dit kun je doen door middel van een voice-over, maar natuurlijk ook door scenes uit het boek na te spelen.

Leerdoel

Doel Je kunt d.m.v. een trailer laten zien dat je het boek begrepen hebt. Je bent in staat een duidelijke planning te maken Je bent qua spreekvaardigheid vaardig genoeg om een de inhoud van het boek over te laten komen.

Voorwaarden

  • camera
  • bewerkingsprogramma film

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Raymond weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Raymond

flipping the classroom idee met daarna opdrachten op niveau.

Een appquest over Dublin, een goede oefening om leesvaardigheid te oefenen. Leerlingen moet gaan skimmen/scannen en intensief lezen.