Img 20130309 wa0000

Politiek links en rechts filmpje

Lesidee van Niek Nijenkamp · Voortgezet onderwijs · Meer details
Doelgroep
Groep
Type
Presentatie, Oefening, Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
16 apr 2013

De leerlingen worden uitgedaagd om te onderzoeken wat politiek links en rechts is. Zij maken een tooncamera filmpje in tweetallen van zichzelf en de ander. De ene leerling legt politiek links uit en de andere politiek rechts. De leerlingen bedenken zelf het script en het decor. De maximale duur van het filmpje is vier minuten. (Zie hier voorbeeld Youtube). 

Opdracht

Zoek informatie op internet en uit je boek over politiek links en rechts. Doe dit samen met een klasgenoot. Je legt uit wat politiek links is en ook leg je uit wat politiek rechts is. Bedenk van tevoren hoe je de begrippen wilt uitleggen. Verwerk in beide verhalen in ieder geval de volgende stellingen: het openbaar vervoer moet gratis worden, de één mag best meer verdienen dan de ander en vooral de zwakkeren in de samenleving moeten beschermd worden. Daarnaast leg je ook uit welke partijen bij politiek links en rechts horen. Bepaal welke attributen of kledij je nodig hebt. 

Leerdoel

De leerlingen worden uitgedaagd om inhoudelijk de begrippen politiek links en rechts uit te leggen. Ook kan de leerling de stellingen in verband brengen met politiek links en rechts. Verder kan de leerling voorbeelden van linkse en rechtse politieke partijen benoemen. 

Voorwaarden

  • Tenminste een mobiel, I pad of camera per twee leerlingen.
  • De leerling kan de applicatie tooncamera bedienen.

Stappenplan

  1. Onderzoek waar het om gaat bij politiek links en rechts.
  2. Beschrijf 'hoe je' de begrippen gaat uitleggen.
  3. Bespreek het plan van aanpak met de leraar.
  4. Maak een test film met de applicatie en bekijk deze met elkaar.
  5. Zoek een rustige ruimte voor het opnemen van het filmpje.
  6. Maak het filmpje met tooncamera.
  7. Laat de film zien aan de leerkracht.
  8. 8. Als de leerkracht je film goed vindt kun je deze publiceren.

Tip voor op school

Voor het publiceren van filmpjes door minderjarigen moet toestemming gevraagd worden van ouder/verzorger. Als de leerlingen de video’s gaan publiceren op het internet, moet de leerkracht rekening houden met privacy en auteursrecht. De leerlingen zullen ongetwijfeld gebruik maken van ideeën, informatie, afbeeldingen etc. van allerlei mensen, uit verschillende bronnen als televisieprogramma’s of websites. Het is belangrijk dat ze bij het gebruiken van deze bronnen geen rechten schenden, commerciële doelen schaden of mensen de eer voor hun werk onthouden.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Niek weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Niek

De docent maakt diagnostische toetsen en wisselt deze uit met collega's. De leerlingen geven antwoorden met een device (computer of mobiele telefoon). De antwoorden van de leerl...

Het mondeling duurt 10 minuten. In voorbereiding op het mondeling leert de leerling eerst de moeilijke woorden, zoals preventieve, coalitie, normvervaging, OM, Hoge Raad, rechts...