Image

Oppervlakte, inhoud en omtrek berekenen van verschillende figuren

Lesidee van Ilona Meesters · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Oefening
Lesidee van
Gemaakt op
26 mrt 2013

Door leerlingen bij het maken van opgaven over oppervlakte, inhoud of omtrek gebruik te laten maken van de app iGeo, worden ze gedwongen om eerst te bepalen WAT ze uit moeten rekenen en vervolgens van welk FIGUUR alvorens de formule te kunnen gebruiken.

Opdracht

Leerlingen hebben altijd veel moeite met het hoofdstuk meetkunde (oppervlakte, inhoud en omtrek). Er worden veel fouten gemaakt doordat leerlingen niet goed van tevoren bepalen wat ze nu precies uit moeten rekenen. Bij een ruimtefiguur zijn ze al snel geneigd om de inhoud uit te rekenen terwijl ook de oppervlakte gevraagd kan worden. Ik probeer ze daarom altijd aan te leren om eerst te bedenken: WAT moet je uitrekenen, welk FIGUUR is het, welke FORMULE hoort daarbij. Met behulp van deze app moeten ze automatisch deze stappen volgen. Ze kunnen zo eerst opgaven inoefenen.

Leerdoel

Leerlingen een bepaalde volgorde aanleren van stappen die ze moeten nemen om tot een goede  oplossing van een opgave te komen.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Kennis van berekenen van oppervlakte, inhoud en omtrek

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Tip voor op school

Jammer is het dat enkele formules in de app anders genoteerd staan dan de leerlingen gewend zijn. Leerlingen zullen deze dan niet herkennen. Ik ben nog op zoek naar een app die dit beter ondersteund, maar toch dezelfde opbouw heeft.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Ilona weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Ilona

Leerlingen bepalen met behulp van de app 'Distance measure' de afstand tussen school en hun huis en gebruiken dit om diverse verwerkingsopdrachten uit te voeren behorende bij he...