Image

De collectieve sector in jouw buurt

Lesidee van Kay Meulenbroek · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Brainstorm / informatieverwerking
Lesidee van
Gemaakt op
18 feb 2014

Aan de hand van de App Book Creator gaan leerlingen een boekje maken waarin ze beschrijven waar ze wonen en hoe ze daar de collectieve sector tegen komen.

Opdracht

De lln gaat met de App Book Creator een boek maken waarin ze van hun eigen buurt een situatie schets met foto's maken hoe de collectieve sector zichtbaar is. Als eerste geven de lln een omschrijving van waar ze wonen. De leerlingen maakt vervolgens foto's van minimaal 5 verschillende manieren waarop de collectieve sector in zijn of haar omgeving zichtbaar is. Vervolgens moeten ze voor elke situatie uitleggen op welk niveau de collectieve sector is georganiseerd. Landelijk, op provincie niveau of lokaal. Ook moeten ze uitleggen waarom de collectieve sector het juist daar heeft georganiseerd. Tot slot beschrijven ze hoe ze daarmee te maken krijgen en of dat voordelig is of niet. Een leuk extra item/hoofdstuk in het boek is om de lln de buurt te beschrijven wanneer de collectieve sector de beschreven voorzieningen niet zou hebben georganiseerd en wat ze daar van vinden.

Leerdoel

1. Weten wie en wat de collectieve sector is. 2. Onderscheid kunnen aanbrengen in de lagen van de collectieve sector 3. Het herkennen en beschrijven van de collectieve sector in hun eigen omgeving.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening.
  • Kennis van de collectieve sector.
  • Foto's kunnen maken en kunnen toevoegen aan Book Creator.
  • Toegang tot internet
  • Een lesboek of lesbrief waar de informatie van de collectieve sector kan worden teruggelezen.

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is.
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving
  3. Geef instructie over de collectieve sector zodat de lln het onderscheid kunnen maken en het kunnen herkennen in hun omgeving.

Tip voor op school

Maak een voorbeeld van rondom de situatie van de school. Maak zelf een boek met Book Creator van de locatie en omgeving van de school.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Kay weten wat je van dit lesidee vindt.