Meester daan

Jij in de tweede wereldoorlog

Lesidee van Meester Daan · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
05 feb 2013

Een verdiepingsles in de geschiedenis van de tweede wereldoorlog. Probeer een beeld van nu om te zetten naar een beeld van toen en schrijf er een verhaal bij.

Opdracht

Uit het verleden kennen we de foto's die grijs, vergeeld zijn. Lukt het jou om een beeld van nu op een zelfde manier te maken? Probeer, door je in te leven in een moment uit de tweede wereldoorlog, een foto te maken van jouw omgeving of jezelf en bewerk die zo dat het lijkt alsof het er een uit de oorlog is. Schrijf er vervolgens een waar gebeurd verhaal bij dat je uit de boeken over de tweede wereld oorlog hebt gehaald. Jij speelt daarin de hoofdrol!

Leerdoel

Kerndoel 52
De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de volgende tijdvakken: jagers en boeren; Grieken en Romeinen; monniken en ridders; steden en staten; ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten; pruiken en revoluties; burgers en stoommachines; wereldoorlogen en holocaust; televisie en computer. De vensters van de canon van Nederland dienen als uitgangspunt ter illustratie van de tijdvakken.

Herdenking Tweede Wereldoorlog de Duitse bezetting van Nederland en de Jodenvervolging de Tweede Wereldoorlog als botsing tussen fascisme en democratie op 10 mei 1940 werd Nederland door de Duitsers onder de voet gelopen. Het gevolg was een vijf jaar durende bezetting, waaraan een eind kwam op 5 mei 1945 houding van de Nederlanders vervolging van Joden en zigeuners De Tweede Wereldoorlog de bezetting van Nederland aanpassing, collaboratie en verzet Anne Frank jodenvervolging in Nederland - meer dan 100.000 Joden, onder wie Anne Frank, werden op transport gesteld naar  concentratiekampen Westerbork(bron: http://tule.slo.nl/OrientatieOpJezelfEnWereld/F-L5253.html)


Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Beschikking over informatie omtrent onderwerp

Stappenplan

  1. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Tip voor thuis

Foto's bewerken op een heel eenvoudige manier. What you see is what you get (Wysiwyg)

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Meester weten wat je van dit lesidee vindt.