Foto medium

Nieuwsbegrip samenvatten

Lesidee van Maurice Ermen · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Klassikale instructie, Brainstorm / informatieverwerking, Presentatie, Oefening, Creatie, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
14 feb 2015

De kinderen maken een samenvatting met Popplet over een Nieuwsbegrip tekst. De opdrachten hoeven ze zo een keer niet te doen. Daarna slaan ze de Popplet op als PDF of JPEG en leveren ze hem in via Showbie. Als leerkracht kun je dan tijdens het evalueren een aantal mindmaps laten zien via het digibord. Ook plaats je een 'beoordeling' in Showbie. De kinderen kunnen dan thuis hun werk en de beoordeling direct laten zien.

Opdracht

Laat de kinderen in tweetallen de tekst lezen van Nieuwsbegrip. In plaats van hierna de opdrachten te laten maken gaan ze via de app ' Popplet' een mindmap maken over de tekst. Via het digibord kun je eerst uitleg geven over Popplet als ze dit nog niet eerder hebben gedaan. Je laat de stappen zien en vertaalt ze vanuit het Engels. Ook laat je zien hoe ze de mindmap kunnen opslaan. Geef tijdens je uitleg ook aan dat de mindmap overzichtelijker / aantrekkelijk kan worden gemaakt d.m.v. het gebruik van verschillende kleurtjes voor je deelonderwerpen. Ook het gebruik van plaatjes kan de mindmap versterken. 

Hierna gaan de kinderen aan de slag. Ze kunnen de titel van de tekst in het midden zetten en daaromheen de verschillende kopjes. Dan gaan ze per kopje de belangrijkste gegevens verzamelen in de mindmap. Stimuleer als leerkracht het gebruik van kleurtjes, plaatjes en het terugzoeken in de tekst naar de belangrijkste woorden. 

Als de leerlingen de mindmap af hebben slaan ze hem op als JPEG of PDF bestand. Hierna leveren ze hem digitaal in via Showbie. Als de les is afgelopen ga je evalueren via het digibord. Laat een aantal mindmaps zien en vraag de kinderen hierop te reageren. Op inhoud maar ook op opbouw. Vervolgens kun je na de les een beoordeling plaatsen in Showbie bij ieder tweetal. De kinderen kunnen dan thuis laten zien wat ze gemaakt hebben en de beoordeling ook aan ouders laten zien. 

Leerdoel

- De kinderen kunnen een samenvatting maken d.m.v. een mindmap te ontwerpen via Popplet. - De kinderen leren een opdracht digitaal in te leveren via Showbie. - De kinderen komen meer te weten over .. (onderwerp van je Nieuwsbegrip tekst van die week).

Voorwaarden

  • iPads / laptops
  • Een klassenaccount op Showbie
  • Kennis over de app Popplet
  • Nieuwsbegrip teksten
  • Digibord

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Maurice weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Maurice

Via de website Padlet een brainstorm sessie houden met kinderen voorafgaand aan een les, om de voorkennis te activeren.

Kinderen maken d.m.v. de stoplotion-app iMotion en een whiteboard een getekende animatiefilm. Ze voegen er realtime visuele effecten aan toe en monteren er muziek onder.