10501761 10152267922043693 7468156571137694974 n

Buitenhuizen

Lesidee van Martyn Simpson · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Oefening, Toetsing op eigen tempo
Lesidee van
Gemaakt op
14 okt 2019

In deze les staat de vensterplaat over buitenhuizen centraal. De leerlingen ontdekken aan de hand van deze interactieve vensterplaat geschiedenis van deze vakantie­ paleisjes aan de Vecht. De aflevering die Het Klokhuis maakte over buitenhuizen biedt een duidelijke en aansprekende introductie op dit luxe leven buiten de stad.

Opdracht

Introductie
U kijkt ter introductie met uw leerlingen naar de aflevering die Het Klokhuis maakte over Buitenhuizen. Vooraf vraagt u aan uw leerlingen of ze al vakantieplannen hebben. Waar gaan ze graag naartoe als ze op vakantie gaan. Wie van hen heeft een eigen vakantiehuisje? In de zeventiende eeuw werden er hele mooie en grote vakantiehuizen aan het water gebouwd voor rijke kooplieden.
Deze video is te vinden op de website van het Klokhuis.
https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/2691/Buitenhuizen

Kern
Na het kijken van de aflevering van Het Klokhuis, zet u de interactieve vensterplaat over Buitenhuizen op uw digiboard. Klik steeds op [i] en vindt hier informatie over het onderwerp. De vensterplaat is te vinden in de periode Buitenhuizen in de app (Beeldmateriaal) en is te herkennen aan de afbeelding met de [i].

U vraagt kort een paar leerlingen of ze, n.a.v. wat ze in de Klokhuisaflevering gezien hebben, wat kunnen vertellen over wat ze op de plaat zien. Daarna neemt u uw leerlingen mee op ontdekkingstocht, want op deze interactieve vensterplaat is van alles te ontdekken. Wat er allemaal te ontdekken valt, kunt u lezen in de achtergrondinformatie.

Afsluiting
De leerlingen maken zelfstandig of in groepjes de vragen van het werkblad of doen een opdracht van het opdrachtenwiel in de app bij Opdrachten voor de periode over de Buitenhuizen. Daarna bespreek je de antwoorden/opdrachten met de leerlingen.

Het werkblad is via de onderstaande link te downloaden:
https://entoen.info/wp-content/uploads/2019/04/Werkblad_Buitenhuizen.pdf

De kinderen kunnen nog meer informatie vinden, zoals filmpjes, boeken, websites en Er-op-uit in de app - zie "Verwijzingen".

Leerdoel

Aan het einde van de les:
- kunnen de leerlingen 'Buitenhuizen' plaatsen op de tijdbalk en weten ze waarom ze in deze tijd gebouwd werden.
- kunnen de leerlingen in eigen woorden vertellen wat buitenhuizen waren aan de hand van de volgende woorden: vakantiehuis, Vecht, trekschuit, tuinen, theekoepel
- kunnen de leerlingen in eigen woorden vertellen waarom de rijke koopmansfamilies 's zomers graag op hun buitenhuizen verbleven en hoe het leven daar was.

Voorwaarden

  • Wifi
  • EnToen Nu App
  • Kleurpotloden

Stappenplan

  1. Bekijk klassikaal het filmpje.
  2. Bekijk de vensterplaat over Buitenhuizen met de kinderen en bespreek de verschillende onderdelen.
  3. Laat de kinderen de vragen op het werkblad maken en/of laat ze een opdracht van het opdrachtenwiel maken.
  4. Bespreek de antwoorden op het werkblad en opdrachtenwiel.
  5. Optioneel - Kijk naar de Verwijzingen (boeken en films, Er op uit, websites).

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Martyn weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Martyn

Door te werken met een vensterplaat komen de leerlingen meer te weten over Max Havelaar. De leerlingen ontdekken aan de hand van deze interactieve vensterplaat door wie en waaro...

In deze les staat de vensterplaat over Annie M.G. Schmidt centraal. De leerlingen ontdekken aan de hand van deze interactieve vensterplaat het verhaal achter deze schrijfster di...