10501761 10152267922043693 7468156571137694974 n

Aletta Jacobs

Lesidee van Martyn Simpson · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Oefening, Toetsing op eigen tempo
Lesidee van
Gemaakt op
14 okt 2019

In deze les staat de vensterplaat over Aletta Jacobs centraal. De leerlingen ontdekken aan de hand van deze interactieve vensterplaat wie deze eerste vrouwelijke arts was, hoe ze op de universiteit terecht is gekomen, wat ze betekend heeft voor de Nederland en hoe het feminisme zich verder heeft ontwikkeld. De aflevering die Het Klokhuis maakte over Aletta Jacobs biedt een duidelijke en aansprekende introductie op deze bekende Nederlandse arts en feministe.

Opdracht

Introductie
U kijkt ter introductie met uw leerlingen naar de aflevering die Het Klokhuis maakte over Aletta Jacobs. Vooraf vraagt u aan uw leerlingen of ze zich de laatste verkiezingen kunnen herinneren. "Wie mogen er eigen­lijk stemmen in Nederland?" (Mannen en vrouwen bo­ven de achttien jaar.) Weten uw leerlingen of dit altijd zo geweest is?
Deze video is ook te vinden op de website van het Klokhuis.
https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/2761/Aletta-Jacobs

Kern
Na het kijken van de aflevering van Het Klokhuis, zet u de interactieve vensterplaat van Aletta Jacobs op uw digiboard. Klik steeds op [i] en vindt hier informatie over het onderwerp. De vensterplaat is te vinden in de periode Aletta Jacobs in de app (Beeldmateriaal) en is te herkennen aan de afbeelding met de [i].

U vraagt kort een paar leerlingen wat ze al herkennen op deze plaat nu ze de aflevering gezien hebben. Daarna neemt u uw leerlingen mee op ontdek­kingstocht, want op deze interactieve vensterplaat is van alles te ontdekken . Wat? Dat leest u in de achter­grondinformatie.

Afsluiting
De leerlingen maken zelfstandig of in groepjes de vragen van het werkblad of doen een opdracht van het opdrachtenwiel in de app bij Opdrachten voor de periode over de Aletta Jacobs. Daarna bespreek je de antwoorden/opdrachten met de leerlingen.

Het werkblad is via de onderstaande link te downloaden:
https://entoen.info/wp-content/uploads/2019/04/Werkblad_Aletta_Jacobs.pdf

De kinderen kunnen nog meer informatie vinden, zoals filmpjes, boeken, websites en Er-op-uit in de app - zie "Verwijzingen".

Leerdoel

Aan het einde van de les:
- kunnen de leerlingen Aletta Jacobs plaatsen op de tijdbalk.
- weten de leerlingen dat Aletta de eerste Nederlandse vrouw was die officieel mocht studeren aan de universiteit.
- weten de leerlingen dat Aletta de eerste vrouwelijke arts was in Neder­ land en wat haar verdiensten als arts zijn geweest.
- weten de leerlingen in eigen woorden uitleggen wat 'feminisme' is en dat Aletta in de eerste feministische golf een voor­ vechter voor het vrouwenkiesrecht was.
- weten de leerlingen dat er ook een tweede feministische golf is geweest en kunnen ze de belangrijkste actie­ punten daarvan benoemen.

Voorwaarden

  • Wifi
  • EnToen Nu App
  • Kleurpotloden

Stappenplan

  1. Bekijk klassikaal het filmpje.
  2. Bekijk de vensterplaat over Aletta Jacobs met de kinderen en bespreek de verschillende onderdelen.
  3. Laat de kinderen de vragen op het werkblad maken en/of laat ze een opdracht van het opdrachtenwiel maken.
  4. Bespreek de antwoorden op het werkblad en opdrachtenwiel.
  5. Optioneel - Kijk naar de Verwijzingen (boeken en films, Er op uit, websites).

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Martyn weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Martyn

Door te werken met een vensterplaat komen de leerlingen meer te weten over Max Havelaar. De leerlingen ontdekken aan de hand van deze interactieve vensterplaat door wie en waaro...

In deze les staat de vensterplaat over Annie M.G. Schmidt centraal. De leerlingen ontdekken aan de hand van deze interactieve vensterplaat het verhaal achter deze schrijfster di...