Mariekemove jpg klein

Must-have apps!

Op deze lijst zet ik de apps die volgens mij iedereen in het onderwijs op zijn/haar iPad zou moeten hebben. Er is ook een lijst voor scholen met een zeer beperkt budget. Ik zou je alleen aanraden om op de eenmalige aanschaf van apps niet te bezuinigen.

Digibord-app waarmee je instructies kunt maken en opnemen. Veel import en export-mogelijkheden.

Notitie
Prachtige app om instructies te maken met heel veel mogelijkheden. Als je tegen de beperkingen van de gratis Educreations aanloopt dan is dit je opvolger!
0 reacties

Met Garageband kun je muziek maken en opnemen. Alle instrumenten (gitaar, bas, toetsen, drums, snaarinstrumenten) speel je eenvoudig zelf in.

Notitie
Met deze app maak je muziek ook al heb je nooit een instrument leren bespelen. Spoor voor spoor neem je je instrumenten op. Kijk ook bij de lesideeën voor het maken van een iPadband. Omdat deze app ook stemmen kan opnemen, is de app ook zeer geschikt voor de talen.
1 reactie

Prachtige app om filmpjes mee te maken. Mogelijkheid om projecten met eigen beeld/geluid te maken en de optie om een filmtrailer te produceren volgens vaste thema's.

Notitie
Maak in een paar minuten prachtige filmpjes. Kijk bij de lesideeën voor de didactische mogelijkheden. Je kunt kiezen tussen een project (eigen creatie) of een trailer (strak format van storyboard maar snel mooi resultaat). Let op: met een trailer kun je geen stemmen opnemen.
0 reacties

Met BookCreator maak je je eigen iBooks op de iPad. Voeg plaatjes, filmpjes of geluidsbestanden toe en stuur ze naar jezelf of anderen.

Notitie
Maak je eigen digitale iBook en zet deze op je digitale boekenplank in iBooks of het een echt boek is. Voor mogelijkheden qua onderwerpen kun je je laten inspireren door de lesideeën. Deze app is inzetbaar om je eigen boekjes voor leerlingen te maken, maar ook leerlingen kunnen ermee aan de slag. Mocht je tegen de beperkingen oplopen dan kun je verder met iBooks Author op de Mac.
3 reacties

Maak stripverhalen met je eigen foto's. Kies een eigen format en voeg tekstballonnen of stickers toe. Veel mogelijkheden om instellingen te wijzigen of te delen.

Notitie
Maak je eigen creatieve stripverhalen om leerlingen eens op een andere manier instructie te geven of gebruik de app voor de verwerking van stof en geef een opdracht aan leerlingen.
0 reacties

Zeer uitgebreide app waarmee je presentaties kunt maken. Animaties, overgangen, diagrammen en je aantekeningen in een presentatorscherm.

Notitie
Volledig presentatieprogramma (soort PowerPoint) voor de iPad. Werkt goed samen met Keynote op de Mac via iCloud en zeer veel exportmogelijkheden zoals bijvoorbeeld opslaan als PowerPoint. Let op: in deze variant zitten niet alle lettertypes en overgangen van de volledige versie op de Mac.
0 reacties

Volwaardig tekstverwerker, vergelijkbaar met Word. Pages bestanden kunnen als een pdf, Pages- en Word- bestand weer geëxporteerd worden. Activeer de cloud optie en al je bestand...

Notitie
Volledig tekstverwerkingsprogramma (soort Word) voor de iPad. Werkt goed samen met Pages op de Mac via iCloud en zeer veel exportmogelijkheden zoals bijvoorbeeld opslaan als Worddocument. Let op: in deze variant zitten niet alle lettertypes en mogelijkheden van de volledige versie op de Mac.

Animatie app om zelf animaties te maken. Kies de poppetjes en spreek in met je eigen stem. Met deze versie kun je zelfs met je eigen foto's en tekeningen animaties maken!

Notitie
Prachtige app om animaties mee te maken. Met de gratis variant kun je alleen met bestaande poppetjes werken en met deze betaalde variant kun je ook met je eigen foto's werken. Maak instructies op een creatieve manier of laat leerlingen zelf de stof verwerken.
3 reacties

Met deze vernieuwde versie van Puppet Pals kun je je poppetjes nu echt laten bewegen en hun monden laten praten. Ook zijn ondergronden nu interactief. Maak nog creatievere anima...

Notitie
Opvolger van Puppet Pals. De animaties hebben nog meer mogelijkheden zoals wandelen door een bijna 3D achtergrond en de monden laten bewegen van je acteurs.
0 reacties

App om stopmotion-filmpjes te maken. Zeer veel instellingen en exportmogelijkheden!

Notitie
Stop-motion app. Maak bijvoorbeeld foto's van de groei van iets, een proef die je uitvoert of een kunstwerk dat je maakt. Leerlingen zijn er erg goed in om met deze app de meest creatieve filmpjes te maken. Deze app heeft heel veel mogelijkheden zoals een ui-schil zodat je je vorige foto ziet en instellingen van de cameralens.
0 reacties

Aantekeningen-app waar ook in getekend en opgenomen kan worden.

Notitie
Maak aantekeningen met deze app, teken ze of neem ze op.

Uitgebreid fotobewerkingsprogramma met groot aantal opties: o.a. lagen, belichting, bijsnijden, kleuraccenten veranderen. Photoshop voor de computer in het klein.

Notitie
Met deze Photoshop in het klein kun je afbeeldingen bewerken. Kan in allerlei situaties handig zijn. De afbeeldingen kun je vervolgens weer opslaan en gebruiken in bijvoorbeeld instructies.
0 reacties

Nederlandse app om al je foto's in te beheren met foto-albums. Tevens fotobewerkingsopties en mogelijkheid om het te delen, bijvoorbeeld als fotoverslag via iCloud.

Notitie
Als Photoshop iets te ingewikkeld is, dan heeft iPhoto een veel eenvoudigere tool om foto's te bewerken. De foto's kun je vervolgens weer gebruiken voor instructies.
2 reacties

App met verschillende werkvormen om te gebruiken in de klas. Door te schudden krijg je een willekeurige werkvorm voorgeschoteld.

Notitie
App met zeer veel verschillende omschrijvingen van werkvormen. Heb je even geen inspiratie om het eens op een andere manier te organiseren in je klas dan helpt deze app je op weg.
3 reacties

iBooks is je digitale boekenplank op de iPad. Boeken kunnen in de online winkel worden aangeschaft, maar er kunnen ook eigen creaties ingezet worden. Maak bladwijzers en aanteke...

Notitie
Deze app is een verzamelplaats van boeken maar ook van PDF's of eigen creaties gemaakt in bijvoorbeeld Book Creator.
2 reacties

Socrative is een gratis tool waarmee je toetsen kunt afnemen. De leerlingen geven antwoorden via hun eigen device. De app verzamelt de antwoorden online en stuurt een rapport na...

Notitie
Maak je eigen toets met open- of meerkeuze vragen en neem deze af in de klas. Je kunt ook een aantal game-vormen gebruiken voor de afwisseling. Account aanmaken als teacher is gratis.

Socrative is een gratis tool waarmee je toetsen kunt afnemen. De leerlingen geven antwoorden via deze student-app.

Notitie
Deze app hebben de leerlingen nodig om de toets met Socrative teacher af te nemen. Zij hebben geen account nodig. Het is ook mogelijk om de toets af te nemen via een browser: http://m.socrative.com > voor als niet alle leerlingen een tablet hebben maar wel een mobieltje met wifi.
2 reacties

Cloud-dienst voor het opslaan van bestanden en delen van bestanden. Uitwisselbaar met veel apps.

Notitie
Geweldige tool die ik elke dag gebruik om bestanden op te slaan en met elkaar te delen.
1 reactie

Eenvoudige mindmap-app waarin ook beelden verwerkt kunnen worden en je in een blokje kunt tekenen. In deze variant kan op vele manieren gedeeld worden en kan ook online gewerkt...

Notitie
Simpele en zeer doeltreffende mindmap-app. Je kunt in de popples niet alleen typen, maar ook tekenen en plaatjes invoegen. Met de betaalde variant kun je meerdere mindmaps maken en ook online werken.
4 reacties

Showbie is een simpel programma waarbij vanuit verschillende apps werk ingeleverd kan worden bij de leraar en de leraar vervolgens het beoordeelde en van feedback voorziene werk...

Notitie
Met Showbie kun je alle opdrachten voor je klas klaarzetten (zoals in een ELO) en loggen alle leerlingen met eigen naam in in de app. Dit kan zonder e-mailadres. Zo heeft iedere leerling een eigen mapje waar de opdracht in staat en waar ze weer werk in kunnen uploaden. Met de app kun je ook feedback geven (voice-message, tekst-message, annotatie op een PDF).