Mariekemove jpg klein

Woordjes leren over de zee

Lesidee van Marieke van Osch · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Klassikale instructie, Oefening
Lesidee van
Gemaakt op
20 jan 2013

Met de app werk je op een speelse manier aan de woordenschat van de jongste kinderen. Je gaat aan de hand van vier praatplaten op zoek naar allemaal op zoek naar dieren en dingen die je in en rondom de zee kunt vinden. Kies ervoor om de woorden aan te wijzen, of kies dat Juf Jannie je vragen stelt waarop je antwoord moet geven.

Opdracht

Ga eerst met de kinderen een kringgesprek aan over De Zee. Hebben zij de zee al eens gezien? Was dat in Nederland of in het buitenland? Bekijk vervolgens met de kinderen de app. Wat zien zij allemaal? Doe dit niet te lang, zo hebben zij ook nog zelf iets te ontdekken bij het zelfstandig werken. Neem gezamenlijk een kijkje bij de zee met bijvoorbeeld Google Maps of met de webcams van http://www.scheveningenlive.nl. Zie je daar dieren? Waarom niet? Sommige dieren leven onder water, sommige dieren leven niet in Nederland. Met wat geluk zie je op de webcam wel een meeuw voorbij vliegen of een kitesurfer. En in de winter misschien wel een snowkiter. Hebben zij de andere dingen van de platen wel eens in het echt gezien?

Als het kringgesprek klaar is, kunnen de kinderen zelf aan de slag met de app. Afhankelijk van de hoeveelheid iPads in de klas (dit lesidee kan al met één iPad in de klas) kan er met de app gewerkt worden. Laat de leerlingen in tweetallen werken met de app en om de beurt iets aantikken op het scherm. Met elkaar kunnen ze dan ook praten over wat ze zien. Moedig dit aan.

Leerdoel

PO - kerndoel 1 - De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven. Groep 1/2: eenvoudige, korte monologen, (interactief) voorgelezen teksten, dialogen en gesprekken in kleine groep en grote groep (met leraar). De app is ook goed geschikt voor jongere kinderen van 4 jaar en kan dus ook gebruikt worden in de dagopvang.

Voorwaarden

 • Digibord of beamer en computer met internetverbinding
 • Gespreksstof over De Zee en eventueel wat foto’s van de dieren in het echt
 • App of website waarmee naar de zee gekeken kan worden
 • Eén of een aantal iPads per groep met de app De Zee
 • Circuitmodel om te regelen dat alle kinderen aan de beurt komen (of leg de iPad(s) in de leeshoek)
 • Eventueel inzicht in welke leerlingen de vaardigheden beheersen en andere kinderen kunnen uitleggen

Stappenplan

 1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
 2. Bekijk de app met de kinderen
 3. Ga een kringgesprek aan met als thema de zee
 4. Bekijk eventueel gezamenlijk de webcambeelden en bespreek wat je ziet
 5. Bespreek met de kinderen of zij al eens dingen in het echt hebben gezien, wanneer was dat?
 6. Laat de leerlingen in tweetallen in een circuitmodel oefenen met de app en geef hen voldoende tijd
 7. Moedig mondelinge uitwisseling over de platen aan (wel zachtjes)
 8. Bespreek de oefeningen, wat vonden leerlingen ervan en wat hebben ze ervan geleerd?

Tip voor thuis

Dit hele lesidee kunt u ook thuis met uw kind uitvoeren. Het enige dat u nodig heeft is een internetverbinding en de app de Zee. Voer het instructiedeel gezamenlijk uit en laat daarna uw kind alleen met de app spelen. Zorg dat u wel in de buurt bent voor vragen en om het gesprek met uw kind weer op te pakken of een verdiepende vraag te stellen. Dit vergroot de woordenschat enorm.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Marieke weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Marieke

Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...