Mariekemove jpg klein

Verstuur je foto/video

Lesidee van Marieke van Osch · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
30 aug 2013

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Kun jij met een beeld een duidelijke boodschap overbrengen? 

Media is overal, het bewust gebruiken van media is best moeilijk. In een stripverhaal spelen de leerlingen vandaag de hoofdrol, zij vertellen hoe zij media bewust gebruiken.

Veel scholen zijn bezig met mediawijsheid. De competenties die leerlingen nodig hebben, worden beschreven door Mediawijzer.net: http://www.mediawijzer.net/competentiemodel  Daarbij gaat het om begrip (hoe zit media in elkaar, hoe maken ze media en hoe is media gekleurd), gebruik (hoe werkt het?), communicatie (social media en informatie verwerken/interpreteren) en het hebben van een juiste strategie (reflectie op eigen mediagebruik). Dit lesidee is een onderdeel van het project ‘Mediawijzer met apps!’. In een doorlopende leerlijn zullen 30 lesideeën rondom apps verschijnen waarbij leerlingen werken aan deze vaardigheden.

Opdracht

Als leerlingen content gaan creëren, is het belangrijk dat zij met deze content de boodschap overbrengen die zij voor ogen hebben. 

Met de camera-functie van de tablet maken de leerlingen beeldmateriaal. Doelstelling is dat dit beeld zonder woorden een boodschap overbrengt. Voor de jongste kinderen kan dit een emotie zijn en voor de oudere leerlingen kan dit bijvoorbeeld een interpretatie zijn van een onderwerp uit het nieuws. Als zij het moeilijk vinden om het met een foto alleen te zeggen dan mag het ook een foto van een tekening zijn. Enige voorwaarde is dat het beeldmateriaal geen woorden of schrift bevatten. 

De volgende stap is het beeldmateriaal mailen naar een ontvanger, bijvoorbeeld een familielid. Opdracht is dat de ontvanger in een antwoord laat weten wat haar/zijn interpretatie is van het beeld. Zo kan gecontroleerd worden of de boodschap is overgebracht. 

Leerdoel

Dit lesidee draagt bij aan de volgende mediawijzer-competenties: 
B1. Bewust zijn van de medialisering van de samenleving
B3. Zien hoe media de werkelijkheid kleuren
G1. Apparaten, software en toepassingen gebruiken 
G2. Oriënteren binnen media-omgevingen
C2. Content creëren 
C3. Participeren in sociale netwerken
S1. Reflecteren op het eigen mediagebruik
S2. Doelen realiseren met media

Het sluit specifiek aan op het tussendoel C2 niveau 1:  De leerling kan mediaboodschappen sturen via standaardkanalen als e-mail en sms.    
Bovenstaand tussendoel is haalbaar vanaf groep 1/2 van de basisschool met de maily-app en een school-mailadres. In groep 3/4 kan de leerling het zelfstandig versturen, eventueel met een school-mailadres. Oudere leerlingen kunnen de boodschap ook overbrengen via social media en zo reacties ontlokken. 

Voorwaarden

  • Kennis van de apps en bediening ervan
  • Bepalen wat het thema is van het beeldmateriaal dat de leerlingen gaan maken
  • Internetverbinding
  • Afspraken met ontvangers over het terugsturen van een antwoord
  • E-mailadressen per leerling of een mailadres voor de klas van waaruit de mails verstuurd kunnen worden

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen en geef hen een thema mee
  3. Begeleid de leerlingen in het maken van het beeldmateriaal en het versturen ervan
  4. Bespreek de reacties van de ontvangers, is de boodschap overgekomen. Waarom wel/niet?

Tip voor thuis

Dit lesidee is ook goed thuis uit te voeren en bijvoorbeeld de foto aan opa/oma te versturen. Kijken andere generaties anders naar beeldmateriaal?

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Marieke weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Marieke

Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...