Mariekemove jpg klein

Tweet je politieke boodschap

Lesidee van Marieke van Osch · Meerdere sectoren · Meer details

Je kunt natuurlijk alleen twitteren over wat je allemaal aan het doen bent, maar dan is de kans groot dat niet al je volgers dat even interessant vinden. In eerste instantie zullen ze ook niet van leerlingen verwachten dat ze zich mengen in een politieke discussie. Toch kan de mening van een jongere verfrissend werken, tijd dus om hier verandering in aan te brengen!

Veel scholen zijn bezig met mediawijsheid. De competenties die leerlingen nodig hebben, worden beschreven door Mediawijzer.net: http://www.mediawijzer.net/competentiemodel  Daarbij gaat het om begrip (hoe zit media in elkaar, hoe maken ze media en hoe is media gekleurd), gebruik (hoe werkt het?), communicatie (social media en informatie verwerken/interpreteren) en het hebben van een juiste strategie (reflectie op eigen mediagebruik). Dit lesidee is een onderdeel van het project ‘Mediawijzer met apps!’. In een doorlopende leerlijn zullen 30 lesideeën rondom apps verschijnen waarbij leerlingen werken aan deze vaardigheden.

Opdracht

De opdracht is dat leerlingen hun politieke mening gaan delen in tweets. Ze delen gezamenlijk hetzelfde onderwerp en bespreken in de groep welke hashtag er gebruikt gaat worden. Aan de hand van deze hashtag kan er achteraf een verslag worden gemaakt van de tweets. 

Voor het maken van een weergave van de tweets op basis van een hashtag, zie dit blogbericht: http://twittermania.nl/2012/05/complete-verzameling-twitter-visualisatie-tools-deel-3/

Leerdoel

Dit lesidee draagt bij aan de volgende mediawijzer-competenties: 
B1. Bewust zijn van de medialisering van de samenleving
B3. Zien hoe media de werkelijkheid kleuren
G1. Apparaten, software en toepassingen gebruiken 
G2. Oriënteren binnen media-omgevingen
C2. Content creëren 
C3. Participeren in sociale netwerken
S1. Reflecteren op het eigen mediagebruik
S2. Doelen realiseren met media

Het sluit specifiek aan op het tussendoel C2 niveau 3:  De leerling gebruikt media om persoonlijke en professionele informatie te delen. Optimaliseert het effect van verzonden boodschappen door gebruik te maken van de mogelijkheden die toepassingen bieden (zoals bijvoorbeeld hashtags op Twitter).  

Voorwaarden

  • Weten wat Twitter is en het kunnen gebruiken
  • Een twitterprofiel per leerling (en toestemming van de ouders voor het gebruik)
  • Kennis hoe een Twitterprofiel afgeschermd kan worden
  • Politiek onderwerp dat gebruikt kan worden als thema
  • Weten hoe door middel van een hashtag informatie uit tweets gehaald kan worden

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving
  3. Spreek af dat er in iedere tweet de hashtag wordt geplaatst
  4. Begeleid de leerlingen bij het twitteren
  5. Verzamel de reacties en bespreek dit met de klas

Tip voor thuis

Als uw kind een twitteraccount heeft, zorg er dan voor dat u mee kunt kijken. Als het account afgesloten is, vraag dan ook zelf een account aan en laat uw kind u toestemming geven zijn/haar tweets te laten lezen.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Marieke weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Marieke

Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...