Mariekemove jpg klein

Stuur je eerste e-mail!

Lesidee van Marieke van Osch · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Oefening
Lesidee van
Gemaakt op
14 mei 2013

Veel scholen zijn bezig met mediawijsheid. De competenties die leerlingen nodig hebben, worden beschreven door Mediawijzer.net: http://www.mediawijzer.net/competentiemodel  Daarbij gaat het om begrip (hoe zit media in elkaar, hoe maken ze media en hoe is media gekleurd), gebruik (hoe werkt het?), communicatie (social media en informatie verwerken/interpreteren) en het hebben van een juiste strategie (reflectie op eigen mediagebruik). Dit lesidee is een onderdeel van het project ‘Mediawijzer met apps!’. In een doorlopende leerlijn zullen 30 lesideeën rondom apps verschijnen waarbij leerlingen werken aan deze vaardigheden.

Opdracht

Mailen is iets dat tegenwoordig bijna iedereen dagelijks doet. Het is niet meer iets van een enkele generatie, maar van alle generaties. Veel opa's en oma's hebben een mailadres en jonge kinderen vaak ook al. Het is belangrijk om hen op jonge leeftijd met dit soort vaardigheden in aanraking te laten komen. Zo leren zij naast technische vaardigheden ook de netiquette (wat hoort en wat niet op het internet). 

In dit lesidee staat mail centraal. Maar het is erg eenvoudig om bijvoorbeeld bij wat oudere leerlingen een vergelijking te maken met bellen, sms of whatsapp. Waarin verschilt de manier van communiceren? 

Laat de leerlingen met de app hun eerste mail sturen. Het voordeel van maily is dat het zonder taal werkt. Hoe eenvoudig is nu de stap naar het sturen van een e-mail met een gewoon e-mailprogramma of een gewone mail-app?

Leerdoel

Dit lesidee draagt bij aan de volgende mediawijzer-competenties: 
B1. Inzicht hebben in de medialisering van de samenleving 
G1. Apparaten, software en toepassingen gebruiken 
C2. Content creëren 
C3. Participeren in sociale netwerken
S2. Doelen realiseren met media

Het sluit specifiek aan op het tussendoel G1 niveau 1: De leerling heeft basaal begrip van de bedieningslogica van nieuwe media apparaten en toepassingen. Gebruikt e-mail, internet, mobiele telefoon en sms wanneer dat door de omgeving gevraagd wordt, maar doet dit niet uit eigen beweging. Onderzoekt de mogelijkheden die nieuwe media bieden niet actief. 
Bovenstaand tussendoel is haalbaar vanaf groep 3/4 van de basisschool. In groep 5/6 kan ook de vergelijking met andere media gemaakt worden.    

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Zorgen dat er mailadressen zijn van opa/oma of ouders/verzorgers
  • Internetverbinding

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Begeleid de leerlingen in het sturen van de e-mail
  3. Laat hen checken of de mail is aangekomen en peil de reactie
  4. Probeer bij wat oudere leerlingen of het hen lukt dit met een gewone mail-app te doen

Tip voor thuis

De maily app is ook heel leuk om thuis te gebruiken om met opa/oma te communiceren wanneer uw kind nog heel klein is. Stuur bijvoorbeeld een digitaal gemaakte tekening!

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

johanna willemsen wat een ontzettend leuk idee om kids vanuit school te laten mailen. Dit sluit prachtig aan bij taal op maat eerste boek groep 4, wanneer ze het eigen adres en zo moeten leren. Bedankt!

10 jaar geleden

Bekijk ook deze lesideeën van Marieke

Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...