Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Speel een game!
- Primair onderwijs / Groep: 1 - 4
Mediawijs zijn draait niet alleen om weten wat media is en weten hoe je het moet gebruiken, maar ook om jezelf grenzen stellen in het gebruik van media.
Veel scholen zijn bezig met mediawijsheid. De competenties die leerlingen nodig hebben, worden beschreven door Mediawijzer.net: http://www.mediawijzer.net/competentiemodel Daarbij gaat het om begrip (hoe zit media in elkaar, hoe maken ze media en hoe is media gekleurd), gebruik (hoe werkt het?), communicatie (social media en informatie verwerken/interpreteren) en het hebben van een juiste strategie (reflectie op eigen mediagebruik). Dit lesidee is een onderdeel van het project ‘Mediawijzer met apps!’. In een doorlopende leerlijn zullen 30 lesideeën rondom apps verschijnen waarbij leerlingen werken aan deze vaardigheden.
Opdracht
Dat games verslavend kunnen werken, weten we allemaal. Dat is ook tegelijk de motiverende kracht van een game dat het zo leuk maakt.
Doel van dit lesidee is dat de leerlingen op jonge leeftijd al zelfstandig een game spelen en het resultaat kunnen presenteren.
Met de app Toca Builders kun je met verschillende bouwvakkertjes met blokken iets moois bouwen en er prachtig kleur aan geven. Je maakt eerst een ontwerp, een tekening van wat je wil gaan maken. Vervolgens ga je dit maken met de game, maar je bepaalt van tevoren hoe lang je gaat spelen en moet dan ook echt stoppen.
Vervolgens gaan de leerlingen in een gesprek met elkaar bespreken of het gelukt is om het ontwerp te bouwen en of ze het moeilijk vonden om te stoppen. Waarom is het toch belangrijk om te stoppen als de tijd om is? Wat voel je als je moet stoppen? Maak in het gesprek (in voor hun leeftijd begrijpelijke taal) duidelijk wat een verslaving is.
Leerdoel
Dit lesidee draagt bij aan de volgende mediawijzer-competenties:
G1. Apparaten, software en toepassingen gebruiken
G2. Oriënteren binnen media-omgevingen
S1. Reflecteren op eigen mediagebruik
Het sluit specifiek aan op het tussendoel:
G2 niveau 1: De De leerling kan zich oriënteren binnen afgebakende mediaomgevingen met een enkelvoudige menustructuur.
Bovenstaande tussendoelen zijn haalbaar vanaf groep 1/2 van de basisschool.
Voor meer leerdoelen gekoppeld aan een lesidee, zie: http://eduapp.nl/profielen/evelinekaleveld/lesideeen/rekenen-bouwen-met-toca-builders
Voorwaarden
- Kennis van de app en bediening ervan
- Tekenpapier en kleurpotloden om te ontwerpen
- Een kookwekker of aftelklok
Stappenplan
- Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
- Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een voorbeeld met tekening en ontwerp in Toca Builders
- Bespreek wat de bedoeling is, inclusief het zetten van de tijd. Bespreek niet waarom dit belangrijk is.
- Begeleid de leerlingen in het maken van een ontwerp
- Beoordeel of de ontwerpen haalbaar zijn binnen de tijd
- Begeleid de leerlingen in het bouwen in de app
- Zie erop toe dat de leerlingen exact stoppen wanneer het tijd is
- Leid het eindgesprek
Tip voor thuis
Dit is ook een superleuke game om thuis met de kleinsten uit te proberen. Zet ook thuis een tijdslimiet en bespreek met uw kind waarom dit belangrijk is.
Bekijk ook deze lesideeën van Marieke
Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...
Reageer op dit lesidee
Wil je reageren? Log in of meld je aan.
Wees niet verlegen
Schrijf de eerste reactie en laat Marieke weten wat je van dit lesidee vindt.