Mariekemove jpg klein

Multitasken met apps

Lesidee van Marieke van Osch · Meerdere sectoren · Meer details
Doelgroep
Individueel
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Creatie, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
07 aug 2013

Veel wetenschappers buigen zich over multitasken, is het wel mogelijk? Wat we wel zien is dat leerlingen snel verschillende taken na elkaar kunnen uitvoeren. In dit lesidee leren leerlingen een eindresultaat te bereiken door het gebruiken van verschillende apps.

Veel scholen zijn bezig met mediawijsheid. De competenties die leerlingen nodig hebben, worden beschreven door Mediawijzer.net: http://www.mediawijzer.net/competentiemodel  Daarbij gaat het om begrip (hoe zit media in elkaar, hoe maken ze media en hoe is media gekleurd), gebruik (hoe werkt het?), communicatie (social media en informatie verwerken/interpreteren) en het hebben van een juiste strategie (reflectie op eigen mediagebruik). Dit lesidee is een onderdeel van het project ‘Mediawijzer met apps!’. In een doorlopende leerlijn zullen 30 lesideeën rondom apps verschijnen waarbij leerlingen werken aan deze vaardigheden.

Opdracht

Veel mensen beweren dat je op een tablet veel minder kunt creëren dan op een computer. Maar door de kracht van verschillende apps te combineren, kun je bijna alles maken op een tablet wat je wil. Soms zelfs met minder vaardigheden dan je nodig hebt om iets vergelijkbaars op een computer te maken. 

In dit lesidee gaan de leerlingen leren zich te oriënteren in het werken met verschillende apps. Als voorbeeld zijn Popplet, Pages en Dropbox gebruikt, maar er kan ook gebruik gemaakt worden van andere mindmap-apps, tekstverwerker-apps en cloudservices. 

De opdracht is het maken van een mindmap met foto's en tekst over media. Dus wat voor media ken je en welke voorbeelden kun je laten zien. Gebruik screenshots of foto's om de media uit te beelden. Vervolgens vertel je in een verhaal zelf hoe deze media in je familie gebruikt worden. Is er een verschil tussen de leeftijden? Gebruiken opa/oma andere media dan je ouders? Stel vragen aan alle personen en vraag hen waarom ze bepaalde media gebruiken. 

Upload vervolgens je eindresultaat in een Dropbox die je met de klas kunt deelt. Alle verhalen samen vormen een boek. 

Leerdoel

Dit lesidee draagt bij aan de volgende mediawijzer-competenties: 
B1. Inzicht hebben in de medialisering van de samenleving 
G1. Apparaten, software en toepassingen gebruiken 
G2. Oriënteren binnen mediaomgevingen
C2. Content creëren 
S1. Reflecteren op eigen mediagebruik
S2. Doelen realiseren met media

Het sluit specifiek aan op het tussendoel G2 niveau 2:  De leerling kan zicht oriënteren binnen complexere, nog steeds afgebakende mediaomgevingen. Tot aan G2 niveau 4: De leerling switcht trefzeker van de ene naar de andere toepassing. Koppelt toepassingen aan elkaar en integreert deze in een persoonlijk mediasysteem. Weet wanneer welke toepassingen het meest geschikt zijn om in te zetten.    
Het eenvoudige niveau (mindmap maken over media) is haalbaar vanaf groep 3/4. Laat de leerling het verhaal over mediagebruik en leeftijden mondeling toelichten. In groep 5/6 kunnen zij dit verhaal schriftelijk vertellen. In groep 7/8 kunnen zij het complete lesidee uitvoeren, inclusief het uploaden naar de clouddienst. In het voortgezet onderwijs kunnen meer inhoudelijke eisen gesteld worden, bijvoorbeeld het reflecteren op mediagebruik en leeftijd.

Voorwaarden

  • Kennis van de apps en bediening ervan
  • Internetverbinding
  • Voorbeelden van media en mediagebruik in de omgeving

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving of voorbeeld dat je zelf hebt gemaakt
  3. Leg uit waar het eindresultaat aan moet voldoen en wanneer het klaar moet zijn
  4. Bespreek in de klas of er leerlingen zijn die moeite hebben met de opdracht en of die eventueel optrekken met andere leerlingen
  5. Begeleid de leerling in het maken van de mindmap over media
  6. Begeleid de leerlingen in het schrijven van het verhaal over mediagebruik en verschillende leeftijden, stel vooral vragen
  7. Maak een map aan in Dropbox en geeft de leerlingen toegang tot deze map
  8. Begeleid de leerlingen in het uploaden van het materiaal
  9. Organiseer in de klas dat alle verhalen bekeken worden, bijvoorbeeld met het digibord
  10. Besluit met elkaar of het materiaal op internet gepubliceerd mag worden, bijvoorbeeld als PDF. Denk er aan om toestemming te vragen aan alle betrokkenen

Tip voor thuis

Bespreek thuis het mediagebruik eens, uw kind kan dit verslag over media ook zelfstandig thuis maken. Is er een verschil in het gebruik van media tussen leeftijden? En wat mis je als je bepaalde media niet bekijkt?

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Marieke weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Marieke

Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...