Mariekemove jpg klein

Maak een letterboek met de kleuters

Lesidee van Marieke van Osch · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
10 dec 2015

Kleuters zijn al vaak spelenderwijs letters aan het ontdekken. Van hun eigen naam, de letter die bij papa of mama hoort, etc. Ook weten ze al veel voorwerpen te benoemen. In dit lesidee staan de stappen op een rij om met de kleuters zelf een letterboek te maken.

Opdracht

Geef de leerlingen, individueel of in tweetallen, een letter. Let erop dat sommige letters van het alfabet veel moeilijker zijn, dus dat leerlingen bij de letter X misschien moeite hebben om iets te vinden. Help hen hierbij of doe deze letters zelf. 

Het voordeel van Storybird is dat je hier zelf een klas in kunt aanmaken met gebruikers (let op privacy dus gebruik geen volledige namen van leerlingen) maar kleuters kunnen natuurlijk zelf nog niet inloggen. Met een educatie-account kun je dus met een fictieve leerling werken. 

Het nadeel van Storybird is dat je moet werken met de artwork die in de app beschikbaar is, je kunt zelf geen afbeeldingen of foto's toevoegen. Het is wel vaak erg mooie artwork, maar wel moet er gezocht worden in het engels. Als je een artiest zoekt die bijvoorbeeld allerlei dieren heeft of letters dan kun je leerlingen iets laten kiezen. 

Maak per leerling een bladzijde aan en schrijf in de toelichting van welke leerling het is en waar ze deze letter van kennen. Welke voorwerpen ze kunnen benomen met die letter. 

Leerdoel

Letters leren en voorwerpen aan letters koppelen.

Voorwaarden

  • Internetverbinding
  • Als leerlingen individueel werken, apparaten per leerling om op te werken
  • Als je met leerlingen samen het boek maakt is één apparaat voldoende

Stappenplan

  1. Log zelf in in Storybird of maak een account aan
  2. Kies ervoor om het in je eigen account aan te maken of maak accounts aan per leerling, als je kiest voor een pagina per leerling dan moet iedere leerling apart inloggen en kunnen ze met de optie poem een enkele pagina maken
  3. Kies een artiest die afbeeldingen heeft waaruit de leerlingen kunnen kiezen
  4. Maak een boek aan en laat de leerlingen een afbeelding kiezen, kies voor meerdere pagina's voor de optie picture book
  5. Ga met iedere leerling even zitten om de pagina te vullen. Welke letter hoort erbij en welke voorwerpen kennen ze met die letter? Vergeet niet om de naam van de leerling (alleen voornaam ivm privacy) te vermelden.
  6. Sla het letterboek op
  7. Publiceer als het boek klaar is

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Marieke weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Marieke

Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...