Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

#leukgenoeg
- Primair onderwijs / Groep: 7 - 8 / Wereldoriëntatie
- Voortgezet onderwijs / VMBO kader/basis / Klas: 1 - 4 / Mens en Maatschappij
- Voortgezet onderwijs / VMBO gemengd/theoretisch / Klas: 1 - 4 / Mens en Maatschappij
- Voortgezet onderwijs / HAVO / Klas: 1 - 3 / Maatschappijleer
- Voortgezet onderwijs / VWO / Klas: 1 - 3 / Maatschappijleer
- Voortgezet onderwijs / Gymnasium / Klas: 1 - 3 / Maatschappijleer
Mediawijsheid is een belangrijk thema en op bijna iedere school wordt er wel aandacht aan geschonken. Pesten komt natuurlijk al eeuwen voor, maar via social media kan het soms nog veel harder aankomen. Veel leerlingen hebben het idee dat hun zelfverzekerdheid afhangt van het aantal likes dat zij ontvangen op social media. Een mediawijze vaardigheid is zorgen dat ze dit loskoppelen van elkaar.
Opdracht
Bekijk dit filmpje:
Ga met elkaar in gesprek over hoe belangrijk een like is. Is dit zo belangrijk dat je je er rot over moet voelen als je minder likes hebt dan een ander? Waar kan dit mee te maken hebben? Probeer het gesprek zo te leiden dat de conclusie is: wees blij met wie je bent!
Leerdoel
Mediawijsheid: je zelfvertrouwen hangt niet af van het aantal likes. Je eigen like is het meest belangrijk, niet hoe anderen over je denken. Dit lesidee draagt bij aan de volgende mediawijzer-competenties: B1. Inzicht hebben in de medialisering van de samenleving B3. Zien hoe media de werkelijkheid kleuren G2. Oriënteren binnen media-omgevingen C2. Content creëren S1. Reflecteren op het eigen mediagebruik Het sluit specifiek aan op het tussendoel B1 niveau 3: De leerling weet de meer evidente effecten van het toenemend mediagebruik op het menselijk bestaan te benoemen, zoals: het feit dat media altijd en overal aanwezig zijn, dat we altijd met elkaar in verbinding staan, dat er steeds meer informatie op ons af komt, etc. Bovenstaand tussendoel is waarschijnlijk haalbaar vanaf groep 7/8 van het basisonderwijs. Bronnen beoordelen op betrouwbaarheid is een doel voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Voorwaarden
- Internetverbinding
- Eventueel een aantal voorbeelden van klasgenoten waar ze iets online gezet hebben (Instragram, Facebook) en likes/reacties op hebben gekregen.
Stappenplan
- Pak eventueel de voorbeelden er bij of laat de klas dit inbrengen
- Bekijk het filmpje met de klas
- Bespreek de likes en waarom er likes of reacties op kwamen
- Probeer naar een conclusie te komen: moet je je zelfvertrouwen koppelen aan het aantal likes?
Bekijk ook deze lesideeën van Marieke
Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...
Reageer op dit lesidee
Wil je reageren? Log in of meld je aan.
Jeannette Buitenhuis Het filmpje is een mooie inleiding op de les geweest. Goede gesprekken gehad met Kader 3 en Mavo 1 over Instagram, over likes, over jezelf zijn, over wat je wel/niet deelt, beveiliging van je Instagram account. Waren weer twee leuke lessen op de vrijdagmiddag!
meer dan 8 jaar geleden
Marieke van Osch · Auteur van dit lesidee · Top, superleuk om te horen :-)
meer dan 8 jaar geleden
Jeannette Buitenhuis Leuk lesidee, morgen meteen uitvoeren!
meer dan 8 jaar geleden
Marieke van Osch · Auteur van dit lesidee · Leuk, ben benieuwd hoe het is gegaan!
meer dan 8 jaar geleden