Mariekemove jpg klein

Kun je al zelf een game bedienen?

Lesidee van Marieke van Osch · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Oefening
Lesidee van
Gemaakt op
14 mei 2013

Veel scholen zijn bezig met mediawijsheid. De competenties die leerlingen nodig hebben, worden beschreven door Mediawijzer.net: http://www.mediawijzer.net/competentiemodel  Daarbij gaat het om begrip (hoe zit media in elkaar, hoe maken ze media en hoe is media gekleurd), gebruik (hoe werkt het?), communicatie (social media en informatie verwerken/interpreteren) en het hebben van een juiste strategie (reflectie op eigen mediagebruik). Dit lesidee is een onderdeel van het project ‘Mediawijzer met apps!’. In een doorlopende leerlijn zullen 30 lesideeën rondom apps verschijnen waarbij leerlingen werken aan deze vaardigheden.

Opdracht

Leerlingen lijken met hun vliegensvlugge vingers, hoe klein ze ook zijn, al alle games gewoon te kunnen spelen. Of een game nu in het Engels is of niet. Helaas zijn niet alle games zomaar geschikt voor kleine kinderogen. 

Met de app Kenny kunnen de allerjongsten al zelf aan de slag. Laat de leerlingen met de app spelen en observeer hoe zij dat doen. Blijven ze netjes in de app of gaan ze ook andere dingen doen? Maken ze een game af of hoppen ze zonder doel van het ene deel naar het andere deel? Zijn ze geconcentreerd en lijken ze te weten waar ze mee bezig zijn?

Dit lesidee helpt leerlingen voor te bereiden op een samenleving vol media, games en online verleidingen. Leren apparaten, software en toepassingen gebruiken is daarbij heel belangrijk. Met deze app kan dat op een veilige manier en het is goed mogelijk dat de leerlingen er ook nog iets van leren!


Leerdoel

Dit lesidee draagt bij aan de volgende mediawijzer-competenties: 
G1. Apparaten, software en toepassingen gebruiken 
G2. Oriënteren binnen media-omgevingen

Het sluit specifiek aan op de tussendoelen:
G1 niveau 0: 
De leerling heeft moeite met de bedieningslogica van apparaten en toepassingen. Maakt mede daardoor weinig gebruik van nieuwe media-technologieën en verdiept zich niet in de mogelijkheden die deze bieden. Doel is te komen tot basaal begrip van de bedieningslogica van apparaten (niveau 1).
G2 niveau 0: De leerling heeft moeite zich te oriënteren binnen meer complexe mediaomgevingen. Doel is om te komen tot oriëntering binnen afgebakende mediaomgevingen (niveau 1).
Bovenstaande tussendoelen zijn haalbaar vanaf groep 1/2 van de basisschool. 

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Weten welke (afleidingen)mogelijkheden de game heeft
  • Weten hoe je begeleide toegang in kunt stellen op de iPad (in instellingen > algemeen > toegankelijkheid > begeleide toegang) voor als de leerling te veel uit de app gaat

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Laat de leerlingen met de app spelen en observeer
  3. Bespreek eventueel gedrag dat niet wenselijk is

Tip voor thuis

Het is ook erg leuk om kinderen thuis met deze leerzame app te laten spelen.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Marieke weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Marieke

Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...