Mariekemove jpg klein

Klassenmanagement

Lesidee van Marieke van Osch · Meerdere sectoren · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Klassikale instructie, Flipped classroom / instructievideo, Brainstorm / informatieverwerking, Presentatie, Oefening, Creatie, Klassikale toetsing, Toetsing op eigen tempo, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
15 aug 2013

Een veel gestelde vraag die ik krijg bij trainingen: hoe houd ik overzicht over het gemaakte werk op de iPads van de leerlingen? Natuurlijk is het mogelijk om zaken te uploaden in een Dropbox en kunnen leerlingen vanuit veel apps hun werk exporteren als plaatje en dit mailen. Maar de app Showbie maakt dit een stuk makkelijker. In deze app zet je al je leerlingen in een klas, je zet het huiswerk in een gezamenlijke map en in een eigen map levert iedereen het werk in. Dit kan ook een screenshot zijn van een behaald resultaat in een inhoudelijke app. Vervolgens kun je in de vorm van spraak, tekst of door te tekenen over een PDF elk werk van feedback voorzien. De leerlingen zien alleen hun eigen werk en feedback. Showbie is ook via de website bereikbaar, dus ook zonder iPad kan er met het systeem gewerkt worden. 

Opdracht

Zorg ervoor dat de leerlingen binnen een thema, met een zelf gekozen app, een creatieve presentatie maken van een actueel onderwerp. Bijvoorbeeld over de kroning van Willem-Alexander. Eventueel kun je ervoor kiezen om een aantal apps te selecteren en daar een opdracht aan te verbinden.
Bijvoorbeeld:
- een fotoverhaal van de kroningsdag met Videolicious
- een nieuwsitem met jezelf als presentator over de kroningsdag met iMovie
- een samenvatting van de dag met een mindmap in Popplet
- een moderne versie van het statieportret met een tekenprogramma zoals Sketchbook pro
- een instructiefilmpje over het koningshuis in het Engels in Educreations of Explain Everything
- een animatiefilmpje met jezelf als koning of koningin met Puppet Pals

Leerdoel

Het leerdoel in dit lesidee hangt af van de inhoud van de gegeven opdracht. Het leerdoel voor de leraar is het zorgen voor een overzichtelijk klassenmanagement waarin gewerkt wordt met digitaal lesmateriaal en waarbij ook via de digitale snelweg feedback gegeven kan worden. 

Voorwaarden

 • Eén iPad per leerling met creatieve apps en de app Showbie
 • Een iPad voor de leraar met de app Showbie en de creatieve apps
 • Eventueel wat voorbeelden van resultaten gemaakt met de creatieve apps
 • Weten hoe je een plaatje van het internet op kunt slaan op je iPad (vinger iets langer op plaatje houden > bewaar)
 • Weten hoe je feedback kunt geven op verschillende manieren in Showbie
 • Eventueel een YouTube-account voor als de filmpjes niet geëxporteerd kunnen worden naar de Photo-library en je het dus online moet zetten om te kunnen delen
 • Voor de leraar een docentenaccount (gratis) op Showbie
 • Voor de leerlingen een account met naam, achternaam en wachtwoord (kan zonder e-mailadres)

Stappenplan

 1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
 2. Maak een eigen account aan en een klas in Showbie
 3. Zet de opdracht en eventueel wat voorbeelden in de gezamenlijke map die met de klas gedeeld gaat worden
 4. Laat de leerlingen met de klascode van de klas die je hebt aangemaakt aanmelden
 5. Laat de leerlingen de creatieve apps ontdekken als ze deze nog niet kennen
 6. Begeleid de leerlingen in het maken van de resultaten stimuleer ze hun eigen creativiteit te gebruiken
 7. Zorg dat de leerlingen al het materiaal uploaden in Showbie
 8. Geef de leerlingen individueel feedback op het resultaat
 9. Organiseer een show-event (als de leerlingen dat goed vinden) om de resultaten te laten zien
 10. Bespreek de activiteit, wat vonden leerlingen ervan en wat hebben ze ervan geleerd?

Tip voor thuis

De leerlingen kunnen altijd thuis ook inloggen in Showbie (kan ook online) en daar het gemaakte werk aan hun ouders laten zien.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Christiaan van der Riet Het viel me op dat de grootte van de bestanden die leerlingen kunnen inleveren beperkt is. Bijvoorbeeld tekstnotitie en video. Leerlingen verzonnen meteen alternatieven, Edmodo, mailbox, Box. Weg overzicht! Dus tip: vooral voor kleine bestanden geschikt.

meer dan 9 jaar geleden

Marc van Maastricht Op zich geen probleem: laat leerlingen vanuit één van de alternatieven een link kopiëren en die in een tekstnotitie in Showbie plakken. Vanuit bijvoorbeeld Dropbox kan dat heel gemakkelijk. De link in de tekstnotitie wordt in Showbie dan 'tikbaar'. Zo heb je als docent toch alles op één plek, met als bijkomend voordeel voor de leerling dat die al zijn/haar werk zelf ook op één centrale plaats, zoals Dropbox, heeft.

meer dan 9 jaar geleden

Daan Weerheim Ik combineer het met werk van leerlingen dat gemaakt is in Evernote. De leerling kopieert onderin Evernote een koppeling naar zijn werk. Dit plakt hij of zij in Showbie. Je krijgt dan een online koppeling naar het werkstuk dat de betreffende leerling gemaakt heeft in Evernote. Tips: Door in een klas op Edit en dan Archive achievement te klikken kun je een opdracht als 'afgerond' . De opdracht is dan onzichtbaar voor leerlingen. Je kunt ook in de nieuwe opdracht die je aanmaakt per leerling een tip neerzetten. Of voor een klas in het algemeen een korte instructie.

meer dan 9 jaar geleden

Marc van Maastricht Leuke tip, het gebruik van Evernote door leerlingen!

meer dan 9 jaar geleden

Bekijk ook deze lesideeën van Marieke

Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...