Mariekemove jpg klein

Kaas maken - alle stappen in één gezamenlijke mindmap

Lesidee van Marieke van Osch · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Brainstorm / informatieverwerking
Lesidee van
Gemaakt op
09 mrt 2015

Dit lesidee gaat over het maken van kaas. Dit kun je niet doen met een app, maar je kunt wel heel mooi het proces in kaart brengen.

Opdracht

Het mooist kun je dit lesidee koppelen aan een bezoek naar de kaasboerderij. Je kunt ook dit filmpje in de klas bekijken:



Als de leerlingen zelf naar een kaasboerderij gaan, laat hen dan hun mobieltje of tablet meenemen om filmpjes en foto's te maken. Dan kun je als je terug bent in de klas het proces gezamenlijk in kaart brengen. Ieder groepje leerlingen krijgt een stap in het proces van kaasmaken. Deze stappen staan ook in het stappenplan op een rij. 

Verdeel de stappen onder de groepjes leerlingen. Laat hen herhalen hoe deze stap van het kaas maken ook alweer ging en dit in een paar zinnen samenvatten. Daarnaast verzamelen zij de foto's en beelden (of van hun eigen mobiel of ze zoeken op het internet) bij deze stap. 

Maak gezamenlijk één mindmap aan met Popplet. Dit kan het gemakkelijkst op de website van Popplet. Als de leerlingen oud genoeg zijn om een account aan te maken dan kunnen ze inloggen in jouw Popple en daar zelf hun content toevoegen. Als ze daar te jong voor zijn, laat ze dan hun eigen mini-mindmap maken met de app, deze is heel eenvoudig in het gebruik. De opdracht voor de leerlingen om alle onderdelen van hun stap binnen het kaasmaken in beeld en woord samen te vatten. 

Als alle stappen zijn samengevoegd of gemaakt, maak hier dan één mindmap van en bespreek deze weer met de hele klas. Zijn alle stappen ook zo zoals iedereen het zich nog kan herinneren van het bezoek aan de kaasboerderij?

Een website waar dit proces mooi op een rij staat is (mijn bron): http://kaasboerderijdevierhuizen.nl/kaasmakerij-kaasmaken.html

Leerdoel

De leerlingen leren om samen te werken en het proces van kaas maken te herhalen.

Voorwaarden

  • Mogelijk bezoek aan kaasboerderij
  • Mobieltjes of tablets om zelf beeldmateriaal te maken
  • Internet om informatie op te zoeken
  • Popplet en kennis hoe hier gezamenlijk één mindmap van te maken

Stappenplan

  1. MELK: Zorg dat je melk van de koe hebt.
  2. AANZUREN: Laat de melk aanzuren met een zuursel. In dit zuursel zit een melkzuurbacterie.
  3. STREMMEN: Strem de melk, maak hem zo dik als kwark.
  4. SNIJDEN: snijd de dikke melk in stukjes, dit is wrongel. De vloeistof heet wei.
  5. RIJPEN EN WASSEN: dit is het scheiden van de wrongel en de wei. De wrongel wordt harder.
  6. IN HET VAT: de wrongel gaat in een net in een vat en komt zo in de kaasvorm.
  7. PERSEN: het vat met de wrongel wordt onder de pers gezet, zo wordt de laatste wei er uit geperst.
  8. PEKELEN: de wrongel/kaas gaat in een zoutbad voor de houdbaarheid en stevigheid.
  9. PLASTICEN: om schimmel en vuil te voorkomen wordt de kaas voorzien van een coating.
  10. OPSLAG: nu wachten. Hoe langer je wacht, des te ouder en pittiger is je kaas.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Marieke weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Marieke

Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...