Mariekemove jpg klein

Hoe werkt het? ICT basisvaardigheden ontdekken!

Lesidee van Marieke van Osch · Meerdere sectoren · Meer details
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Klassikale instructie, Brainstorm / informatieverwerking
Lesidee van
Gemaakt op
11 sep 2016

Op veel scholen is men bezig met 21e eeuwse vaardigheden. Welke vaardigheden dit zijn, staan in het volgende model beschreven: http://curriculumvandetoekomst.slo.nl/21e-eeuwse-vaardigheden Met een reeks lesideeën zal Eduapp dit leerplankader van het SLO ondersteunen met praktisch toepasbare lesideeën. In deze lijst zal alle kennis gebundeld worden: https://eduapp.nl/profielen/marieke/lijsten/21e-eeuwse-vaardigheden

Opdracht

Omdat de taal onder het kopje Electronics nog wel ingewikkeld is (en Engelstalig) zullen jonge kinderen wel hulp nodig hebben bij het gebruiken van de app of kun je het bij jongere kinderen als instructie gebruiken om de les te beginnen. 

Basisbegrippen ICT
Kies een onderwerp uit (of per groep of klassikaal) en behandel van dit onderwerp de basisbegrippen. Het makkelijkst is om een onderwerp rondom computers, netwerken en internet te nemen, anders is er een kans dat het erg ver van het leerdoel af komt te liggen. Laat hen in een mindmap de termen uitleggen. Eventueel kunnen plaatjes of screenshots ter verduidelijking aan de mindmap worden toegevoegd. 

Infrastructuur technologie
Vervolgens is het de bedoeling dat de leerlingen niet alleen de verschillende technologie kunnen benoemen, maar zij ook weten hoe het werkt. Laat hen hier in groepjes verslag van doen. Dit kan door middel van het maken van een stopmotion-filmpje bijvoorbeeld, waarin ze stap voor stap laten zien wat de onderdelen zijn van de infrastructuur en ze laten zien hoe het werkt. Leg daarbij de nadruk op zaken als lokaal opslaan op een harde schijf en via het internet opslaan in de cloud, etc. 

Standaardtoepassingen
Naast inzicht in de infrastructuur en hoe deze werkt, is het ook belangrijk dat een leerling inzicht krijgt in apps/toepassingen die in het werkzame leven gebruikt worden. Wanneer gebruikt men een tekstverwerker? In welke situatie kies je welke toepassing/app? Hoe communiceer je digitaal en welke vorm van communicatie gebruik je wanneer en waarom? Laat hen individueel vastleggen welke apps zij gebruiken en welk doel dat gebruik heeft. In een logboek leggen ze de acties vast en omschrijven ze kort welk doel dit heeft gehad. 

Veiligheid
Tot slot is het erg belangrijk dat de leerlingen niet alleen doorgronden waarom ze iets doen en hoe het werkt, maar ook dat ze dit veilig doen. Dus dat ze nadenken bij digitale acties. Niet zomaar een foto op Instagram plaatsen en er later achter komen dat dit niet handig was, maar eerst nadenken. Laat hen in het logboek ook met een cijfer aangeven hoe de informatie die zij gedeeld hebben beveiligd is en waarom ze voor dit beveiligingsniveau hebben gekozen. Bespreek dit in de klas. Maak ook digitaal betalingsverkeer en de risico's hierbij bespreekbaar, dus als de leerlingen dit niet hebben gedaan doe dit dan zelf. 

Leerdoel

ICT-basisvaardigheden zijn de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de werking van computers en netwerken te begrijpen, om te kunnen omgaan met verschillende soorten technologieën en om de bediening, de mogelijkheden en de beperkingen van technologie te begrijpen. Het begrip computer wordt hier breed gebruikt, dus niet alleen als personal computer, desktop of tablet maar ook andere apparaten waar een microprocessor in zit. De leerlingen leren tijdens deze les ontdekken wat de werking is van apparaten (met een microprocessor). Deze kennis kan goed van pas komen in deze maatschappij die doordrongen is van technologie. In de app HowStuffWorks worden op een speelse manier leuke weetjes maar ook veel apparaten behandeld.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Marieke weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Marieke

Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...