Mariekemove jpg klein

Explain Everything - de basics

Lesidee van Marieke van Osch · Meerdere sectoren · Meer details
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Klassikale instructie, Flipped classroom / instructievideo
Lesidee van
Gemaakt op
27 feb 2015

Explain Everything is in mijn ogen de beste app om flipped classroom filmpjes te maken. In dit lesidee staan de basics op een rij om direct aan de slag te kunnen.

Opdracht

Je kunt op twee manieren met een presentatie starten in Explain Everything (EE). Gewoon met een blanco pagina en dan bouw je het op in EE zelf of met een bestaande presentatie (Keynote of Powerpoint) die je kunt importeren vanuit bijvoorbeeld Dropbox, Drive of een andere clouddienst. Let op, je bent dan wel de ingestelde animaties en overgangen uit je presentatie kwijt. De dia's worden als plaatje in EE gezet. 

In het stappenplan staan beide opties omschreven. 

Als je een instructie maakt in EE, dan voeg je naast dia's ook tekst, annotaties en eventueel filmpjes toe. Maak de instructie zo interactief mogelijk. 

Leerdoel

Een instructie maken met Explain Everyting

Voorwaarden

  • Wifiverbinding
  • Inhoud om een instructie over te geven
  • Eventueel materialen om je instructie te maken: plaatjes, filmpjes, je methode, etc.

Stappenplan

  1. Open de app en tik op de + om vanaf het begin te beginnen
  2. Of open een clouddienst (bijvoorbeeld Dropbox) en ga naar je bestaande presentatie. Kies in de clouddienst het vierkantje met pijltje om je presentatie in een andere app te open. Selecteer Explain Everything en je dia's worden overgezet naar EE.
  3. Bekijk, als het je eerste keer EE is, de Welcome Guide om even een indruk te krijgen van de mogelijkheden van de app
  4. Bouw je dia's op door met de pen te schrijven, met tekst te typen, plaatjes of video's toe te voegen
  5. Selecteer de pen en kies onderaan een kleur. Je kunt de kleur veranderen door je vinger iets langer op de kleur vast te houden.
  6. Selecteer de vormen en trek met je vinger een begin en een einde. Door je vinger op de vormknop vast te houden, kun je instellen welke vorm je wil. De kleur kies je onderaan.
  7. Selecteer de A om getypte tekst toe te voegen. Ook hier langer vasthouden voor instellingen zoals lettertype en grootte.
  8. Met de + kun je foto's en video's uit je filmrol toevoegen (existing) of ter plekke een foto of video maken.
  9. Met de x kun je onderdelen verwijderen. Tik op het kruisje en selecteer het object dat verwijderd moet worden.
  10. De bullseye is een pointer waar je leerlingen niet mee kunt verblinden. Makkelijk om snel tijdens het opnemen even iets aan te wijzen.
  11. De i is meer voor gevorderden, daarmee kun je objecten groeperen om ze vervolgens te kunnen bewegen of aan te passen.
  12. Met het pijltje terug maak je je laatste bewerking ongedaan.
  13. Met het vergrootglas kun je inzoomen op objecten.
  14. Met het rechthoekje met nog kleiner rechthoekje verberg je heel veel knoppen, de presentatiemodus.
  15. Zet al je dia's klaar en tik onderaan op de + als je een nieuwe dia wil gaan toevoegen. Zorg dat alles wat je vooraf klaar kunt zetten ook al klaar staat voor het opnemen.
  16. Neem als al je dia's klaar zijn met de rode knop onderaan je stem op. Doe dit per dia. Als er niets is opgenomen, dan wordt de dia ook niet opgenomen in het exporteren naar filmpje.
  17. Door op de teller te tikken, zie je geluid en handelingen in beeld. Je kunt hier ook terugspoelen als het even mis ging of een spoor vastzetten om alleen één spoor opnieuw op te nemen.
  18. Met het knopje met bergjes en pijltje exporteer je je dia als plaatje.
  19. De magic knop is de tweede knop, de video met pijltje, daarmee exporteert Explain Everything alles wat je gemaakt hebt als video naar de fotorol. Dit filmpje kun je dan dus overal gebruiken.
  20. Met de map met pijltje sla je je productie op.
  21. Met het huisje kun je terug naar al je opgeslagen projecten in EE.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Marieke weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Marieke

Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...