Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Deel je fotoboek
- Primair onderwijs / Groep: 5 - 8 / Wereldoriëntatie
- Voortgezet onderwijs / VMBO kader/basis / Klas: 1 - 4 / Mens en Maatschappij
- Voortgezet onderwijs / VMBO gemengd/theoretisch / Klas: 1 - 4 / Mens en Maatschappij
- Voortgezet onderwijs / HAVO / Klas: 1 - 5 / Mens en Maatschappij
- Voortgezet onderwijs / VWO / Klas: 1 - 6 / Mens en Maatschappij
- Voortgezet onderwijs / Gymnasium / Klas: 1 - 6 / Mens en Maatschappij
Op allerlei platformen worden tegenwoordig foto's met elkaar uitgewisseld. Het maken van foto's is tegenwoordig ook een peulenschil. Waar je vroeger een rolletje moest laten ontwikkelen en een camera nodig had, zit nu in iedere mobiel een camera en kun je deze direct online delen. Maar is dit altijd verstandig? Denk je goed na over wat je deelt?
Veel scholen zijn bezig met mediawijsheid. De competenties die leerlingen nodig hebben, worden beschreven door Mediawijzer.net: http://www.mediawijzer.net/competentiemodel Daarbij gaat het om begrip (hoe zit media in elkaar, hoe maken ze media en hoe is media gekleurd), gebruik (hoe werkt het?), communicatie (social media en informatie verwerken/interpreteren) en het hebben van een juiste strategie (reflectie op eigen mediagebruik). Dit lesidee is een onderdeel van het project ‘Mediawijzer met apps!’. In een doorlopende leerlijn zullen 30 lesideeën rondom apps verschijnen waarbij leerlingen werken aan deze vaardigheden.
Opdracht
Laat de leerlingen een aantal foto's maken die samen een verhaal vertellen. Dit kan rondom een zelf gekozen thema zijn of een thema dat je voor hen vast legt. Deze foto's samen vertellen een verhaal. In de omschrijvingen van de foto's mogen zij kort wat toelichting geven. Met behulp van de app Instagram kunnen leerlingen de foto's bewerken zodat ze allemaal in bijvoorbeeld hetzelfde creatieve filter staan.
Belangrijk is dat inhoudelijk de boodschap duidelijk overkomt. Maak leerlingen vooraf heel duidelijk dat alle foto's die zij online zetten misschien nooit meer te verwijderen zijn. Als iemand anders de foto van het internet haalt en zelf opnieuw plaatst, dan heb je hier geen invloed meer op. Ook moeten leerlingen zich bewust zijn van copyright (geen foto's die anderen gemaakt hebben anderen plaatsen zonder toestemming) en portretrecht (geen foto's van personen plaatsen als je hier geen toestemming voor hebt).
Leerdoel
Dit lesidee draagt bij aan alle mediawijzer-competenties:
B1. Bewust zijn van de medialisering van de samenleving
B2. Begrijpen hoe media gemaakt worden
B3. Zien hoe media de werkelijkheid kleuren
G1. Apparaten, software en toepassingen gebruiken
G2. Oriënteren binnen media-omgevingen
C1. Informatie vinden en verwerken
C2. Content creëren
C3. Participeren in sociale netwerken
S2. Doelen realiseren met media
Het sluit specifiek aan op het tussendoel G2 niveau 3: de leerling kan zich
oriënteren binnen mediaomgevingen waarin apparaten, content en toepassingen
op meerdere manieren met elkaar verbonden zijn of kunnen worden (zoals
smartphones, video editors en sociale netwerken).
Leerlingen in het voortgezet onderwijs gebruiken veel Instagram. Voor de jongere leerling kan gekozen worden voor een andere app die niet gekoppeld is aan social media, bijvoorbeeld Snapseed. Deze app heeft wel veel mogelijkheden, dus geef eerst een korte demonstratie aan de leerlingen.
Voorwaarden
- Kennis van de app en bediening ervan
- Zorg dat leerlingen al enige kennis rondom copyright en portretrecht hebben
- Draadloos internet voor het posten van de foto's
- Een instagram-account (er kan ook gewerkt worden met een app zonder account om de foto's te bewerken als de leerlingen niet online willen op Instragram)
Stappenplan
- Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
- Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving
- Begeleid de leerlingen in het maken van de foto's en het uitdragen van het thema
- Zie er op toe dat copyright-regels en portretrecht worden gehandhaafd
Tip voor thuis
Als uw kind een eigen Instagram-account heeft, bekijk dit dan af en toe samen om te bespreken wat er op de foto's staat. Uw kind kan zo zijn/haar verhaal doen. Mochten er foto's tussen staan die beter niet online gezet kunnen worden, dan kunt u dit samen bespreken.
Bekijk ook deze lesideeën van Marieke
Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...
Reageer op dit lesidee
Wil je reageren? Log in of meld je aan.
Wees niet verlegen
Schrijf de eerste reactie en laat Marieke weten wat je van dit lesidee vindt.