Met de app Bru-taal kun je je taalvaardigheden opkrikken. Er zitten allerlei verschillende oefeningen in voor bijvoorbeeld de spelling van de persoonsvorm in verleden tijd en ee...

Creatief denken met Popplet
- Primair onderwijs / Groep: 7 - 8 / Wereldoriëntatie
- Voortgezet onderwijs / VMBO kader/basis / Klas: 1 - 2 / Mens en Maatschappij
- Voortgezet onderwijs / VMBO gemengd/theoretisch / Klas: 1 - 2 / Mens en Maatschappij
- Voortgezet onderwijs / HAVO / Klas: 1 - 2 / Mens en Maatschappij
- Voortgezet onderwijs / VWO / Klas: 1 - 6 / Mens en Maatschappij
- Voortgezet onderwijs / Gymnasium / Klas: 1 - 2 / Mens en Maatschappij
Op veel scholen is men bezig met 21e eeuwse vaardigheden. Welke vaardigheden dit zijn, staan in het volgende model beschreven: http://curriculumvandetoekomst.slo.nl/21e-eeuwse-vaardigheden Met een reeks lesideeën zal Eduapp dit leerplankader van het SLO ondersteunen met praktisch toepasbare lesideeën. In deze lijst zal alle kennis gebundeld worden: https://eduapp.nl/profielen/marieke/lijsten/21e-eeuwse-vaardigheden
Opdracht
Een leeractiviteit is creatief als er aandacht is voor de fasen oriënteren, onderzoeken, uitvoeren, evalueren en reflecteren. De leerlingen gaan aan de slag met al deze fasen. Het thema kan door de leraar ingebracht worden, zo kan het lesidee direct gekoppeld worden aan de inhoud van het desbetreffende vak dat die leraar geeft. De werkwijze/structuur/werkvorm van dit lesidee maakt dat het ook gekoppeld kan worden aan 21e eeuwse vaardigheden.
Oriënteren
Geef leerlingen de vrijheid om eerst in hun eigen Popplet zich te oriënteren op het onderwerp. Je kunt eventueel met behulp van Answergarden bekijken welke voorkennis over het onderwerp al bij de gehele groep aanwezig is. Dit kan leerlingen helpen om op ideeën te komen. De leerlingen verzamelen in hun eigen popplet de onderwerpen die direct aan het thema gelinkt kunnen worden, ze hoeven nog niets uit te werken. Zo ontstaat een mindmap met een centraal thema en daaraan een aantal gekoppelde onderwerpen die met het thema te maken hebben (eerstelijns).
Onderzoeken
In groepjes van 4 leerlingen gaan de leerlingen nu vergelijken wat ze allemaal hebben bedacht. Ze kiezen minimaal vier onderwerpen uit en gaan deze verder uitdiepen in een gezamenlijke brainstorm. De uitkomst is een mindmap met minimaal 4 uitgewerkte onderwerpen in de mindmap.
Uitvoeren
De leerlingen gaan op internet op onderzoek uit. Ze verdelen de onderwerpen en iedere leerling is eindverantwoordelijk voor een onderwerp. Wel mag deze leerling de hulp van zijn/haar groepsgenoten inschakelen. In de mindmap wordt alle informatie verzameld (met bron) die te vinden is.
Evalueren
In de groep worden de uitkomsten besproken. Kunnen zij zich allen vinden in de informatie die in de mindmap is ontstaan? Kunnen zij ook allen de informatie presenteren aan de grote groep?
Reflecteren
Laat de leerlingen kritisch kijken naar hun eigen handelen? Hebben zij de leerdoelen gehaald? Waar blijken zij goed in te zijn en wat zijn leerpunten? Herhaal deze fase met de hele groep en reflecteer op de vaardigheden.
Leerdoel
Creatief denken en handelen is het vermogen om nieuwe en/of ongebruikelijke maar toepasbare ideeën voor bestaande vraagstukken te vinden. Hierbij horen: het kennen en hanteren van creatieve technieken; het denken buiten gebaande paden; nieuwe samenhangen kunnen zien; het durven nemen van (verantwoorde) risico’s; fouten kunnen zien als leermogelijkheden; en een ondernemende en onderzoekende houding. Uitgewerkte leerdoelen: http://curriculumvandetoekomst.slo.nl/21e-eeuwse-vaardigheden/creatief-denken-en-handelen/voorbeeldmatig-leerplankader
Bekijk ook deze lesideeën van Marieke
Met deze apps maak je van een presentatie - zelfs powerpoint- een filmpje. Bijvoorbeeld om in te zetten voor een "flipped" instructieles met creatieve verwerking tijdens de lesu...
Reageer op dit lesidee
Wil je reageren? Log in of meld je aan.
Wees niet verlegen
Schrijf de eerste reactie en laat Marieke weten wat je van dit lesidee vindt.