Medium

Auschwitz: Het begin

Lesidee van Marc Kuhl · Voortgezet onderwijs · Meer details
Doelgroep
Groep
Type
Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
30 sep 2018

Dit is les 1 uit een vijfdelige lessenserie. Deze les is een inleidende les van de Tweede Wereldoorlog tot aan het ontstaan van Auschwitz. De volgende opdrachten staan centraal: - een uitleg film maken over het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog - een opdracht waarbij je kennis maakt met verschillende personages die aangekomen zijn in Auschwitz. Zodra je bekend met deze personages ga je een film maken over hoe deze personage Auschwitz hebben ervaren. Aan de hand van filmbeelden ga je hun verhaal verbeelden en hun leven in Auschwitz verder beschrijven. - En het maken van een documentaire over de experimenten van dr. Joseph Mengele.

Opdracht

Voor de volledige opdracht gebruik de onderstaande link:
Leerdoel

De leerlingen leren verschillende oorzaken herkennen van het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog De leerlingen leren voorbeelden en het beschrijven van de Jodenvervolging uitmondend in de Endlösung. De leerlingen leren kenmerken van de het racistische en totalitair karakter van het nationaalsocialisme herkennen. De leerlingen leren verschillende personages kennen die in Auschwitz zijn aangekomen. De leerlingen kunnen zich verplaatsen in de verschillende perspectieven van deze personen. (Stand plaatsgebondenheid) De leerlingen leren over de opname procedure in Auschwitz. De leerlingen leren over de experimenten van dr. Joseph Mengele.

Voorwaarden

  • Een iPad voor de leerlingen
  • Een PC of Laptop voor de docent
  • Een instructie scherm met beamer
  • iMovie (app)
  • Witte muur of een green screen.
  • iBooks (app)

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Gijs Hoekstra Hebben jullie specifiek beeldmateriaal nodig wat de filmcrew voor jullie kan maken? Hoe kom je aan het instructiefilmpje? Hoe kom je aan het beeldmateriaal voor de verwerking van de leerlingen?

meer dan 4 jaar geleden

Marc Kuhl · Auteur van dit lesidee · Wij zouden graag het volgende beeldmateriaal krijgen: Auschwitz Birkenau Korte film van toegangspoort en het spoor en de wagon. (kleur en zwart wit) Hier ook enkele foto’s van. Een foto van de locatie waar de selectie procedure plaats vond. Langs het spoor. Mocht het kunnen ook goede foto’s van het informatie bord. Foto’s van de ruïnes van de gaskamers. Deze mogelijk ook langzaam gefilmd. Foto’s en beeldmateriaal van de “Mengele barakken” deze zijn specifiek aangegeven. Als het mogelijk is ook van de binnenkant, maar ik verwacht niet dat je hier naar binnen kan of iets ziet. Foto’s en film materiaal van de stenen barakken en sanitair barakken aan de binnen en buiten zijde. Details van de bedden en de leef omgeving. Overzicht foto’s van het terrein. Auschwitz I Foto’s van de toegangspoort. Foto’s van de gebouwen Overzichtsfoto van het terrein. En indien mogelijk van de leef omstandigheden in Auschwitz I. Alvast bedankt.

meer dan 4 jaar geleden

Marieke van Osch Heb Marc en Ivar gesproken, zij stemmen nog even af hoe ze de theorie van Nalan verwerken in dit lesidee. Ivar maakt van de theorie van Nalan een opzet in Pages (niet iBooks Author omdat we focussen op de iPad) en Marc verwerkt alles in bovenstaand lesidee en maakt een lijst met beelden die de videoheren moeten maken (worden achtergrond voor de green-screen lessen waar de leerlingen mee aan de slag gaan). Pas op dat je niet te ver gaat en daardoor overlap krijgt met de andere groepen, met name I, II en III en de kinderen.

meer dan 4 jaar geleden

Nalan Hasirci Ik heb achtergrond informatie/ bronnenmateriaal en lesmateriaal naar Ivar gestuurd. Het materiaal gaat met name over onderdeel 1.

meer dan 4 jaar geleden

Ivar Prins Ik ben ondertussen vast begonnen met het ordenen van de theorie en een opzet aan het maken in Pages. Vraagje daarover Marieke, kan ik dit gewoon op Pages doen op een macbook (werkt sneller)? Kan ik deze tijdens de workshops gebruiken of is het de bedoeling dat hij via de iPad gemaakt wordt?

meer dan 4 jaar geleden

Esmee Schalk Goedemiddag, korte update. Kan iedereen zijn haar vragen aan de videocrew met betrekking tot fotografie en film hieronder formuleren? Gijs zal in de loop van deze week contact opnemen met de teamcaptains.

meer dan 4 jaar geleden

Marieke van Osch Zou je bij het begin ook niet ingaan op hoe het daar ontstaan is? Waarom is er voor die locatie gekozen? En wat de oorsprong was van het kamp > dus vergassen en medische experimenten op gehandicapten? Ook de propaganda en hoe dit kan ontstaan. En ook de hoop die mensen aan het begin hadden dat ze dachten in Auschwitz een beter leven zou opleveren met hun koffer vol met meest waardevolle spullen.

meer dan 4 jaar geleden