Image

Waarom de iPad/tablet uniek is (t.o.v. de laptop)

Dit is een verzameling apps die maken dat de iPad, met zijn tablet 'form factor', uniek is ten opzichte van een laptop. Ik heb deze lijst gemaakt omdat veel mensen mij vragen: "Waarom zouden we voor een iPad kiezen? Een laptop werkt toch ook goed?" Over het algemeen kun je stellen dat de iPad het creatieve proces van het leren gemakkelijker op gang brengt. Met een laptop vallen docenten en leerlingen eerder terug op het produceren van verslagen en andere vormen van geschreven tekst, en is de drempel om creatief, plaatsonafhankelijk te leren groter. Daarnaast zijn er natuurlijk nog zaken als duurzaamheid (lees: gebrek aan bewegende delen), batterijduur en handzaamheid die in het voordeel van de iPad of hoogwaardige tablets spreken. En tenslotte maken de enorme hoeveelheid en verscheidenheid aan hoge kwaliteit apps de iPad tot een uniek apparaat. Een kleine greep. Heb je een tip voor een app die hier thuishoort? Laat het me weten!

Toon
4 reacties

Showbie is een simpel programma waarbij vanuit verschillende apps werk ingeleverd kan worden bij de leraar en de leraar vervolgens het beoordeelde en van feedback voorziene werk...

Notitie
Het bijzondere van de Showbie app is de eenvoud van het kunnen leveren van feedback: even snel een foto van het op papier nagekeken werk? Geen probleem. Snel een korte gesproken boodschap als feedback toevoegen? Met één druk op de knop gebeurd. Een kort bericht toevoegen? Tik en tap. Koppeling met meerdere clouddiensten, waaronder iCloud Drive, Google Drive en Dropbox. Snel over een ingeleverde pdf schrijven en weer uploaden? Ook mogelijk. Wil je meer functies, waaronder meerdere kleuren pennen en nog veel meer, dan kan het het waard zijn om via school een abonnement aan te schaffen. Daarmee kun je veel tijd winnen omdat je geen gebruik van andere apps meer hoeft te maken voor die functies. Gebruik je de gratis versie van Showbie, dan is de app Notability zijn onmisbare compagnon. Showbie en andere leerling-communicatie apps zijn ook op de laptop te gebruiken, maar de laagdrempeligheid van veel iPad-communicatiemanieren (zoals snel feedback inspreken; over het werk van een leerling heen schrijven/tekenen) maken het communiceren met leerlingen nog laagdrempeliger. En natuurlijk dat je met de iPad eerder gewoon lekker op de bank gaat zitten...
3 reacties

Digibord-app waarmee eenvoudig instructies gemaakt kunnen worden. Met opnamefunctie en besturingsfunctionaliteit voor de computer.

Notitie
Het mooie van de iPad is dat je op het scherm kunt tekenen... terwijl je door de klas loopt! Combineer dat met de mogelijkheid je beeld draadloos op de beamer te projecteren met een Apple TV... en voilà, je hebt Doceri. Oftewel een draagbaar digibord! Het mooie van Doceri is dat jij als docent extra knoppen hebt, maar dat op de beamer slechts het schoolbord te zien is (een whiteboard, krijtjesbord: wat jij wilt). Jij zoemt in en kan klein en fijn schrijven, terwijl de leerlingen gewoon het schoolbord in zijn geheel blijven zien. Loop door de klas terwijl je schrijft. Of typt: ook dat kan. En het mooiste? Je kunt opnemen wat je zegt en doet, en dat direct na afloop uploaden op YouTube voor zieke leerlingen. Of om het later nog eens na te laten kijken.

Digibord-app waarmee je instructies kunt maken en opnemen. Veel import en export-mogelijkheden.

Notitie
Explain Everything wordt vaak een digibord of whiteboard app genoemd. En daar kan het inderdaad voor gebruikt worden. Maar de kracht van Explain Everything komt pas echt naar voren als je, rustig op de bank in de personeelskamer (of thuis op de bank), je 'dia's' helemaal klaarzet, daarna een rustig plekje opzoekt, op de record-knop drukt en op je gemak de uitleg opneemt terwijl je erbij tekent, schrijft, typt, in- en uitzoomt, enz. enz.. Heb je al veel Powerpoint presentaties? Dan importeer je die eenvoudig, om vervolgens daar overheen je uitleg op te nemen (de Powerpoint presentatie eerst als PDF bewaren en dan importeren gaat vaak beter). Tenslotte zet je met enkele tikjes je uitleg op YouTube, Vimeo, of een van de andere clouddiensten. Er zijn veel (gratis) alternatieven: neem die niet, want Explain Everything is de beste en meest complete.
5 reacties

App om instructies en toetsen te maken en klassikaal af te nemen.

Notitie
Heb je veel Powerpoint presentaties die je gebruikt voor je lessen? Of wil je eens op een andere, meer interactieve manier lesgeven? Gebruik Nearpod. Importeer op de website van Nearpod (op je computer of laptop) je Powerpoint presentaties, of maak daar je lessen. In de les open je, samen met je leerlingen, op de iPad/tablet de Nearpod app en laat leerlingen hetzelfde doen. Zijn vullen de code is die automatisch op de beamer verschijnt en daarna hun naam... en ze zitten 'in' je presentatie! Als jij een dia verder gaat, gebeurt dat bij de leerlingen ook. Maar het mooiste is dat je vragen kunt laten maken die leerlingen individueel kunnen beantwoorden. Op de beamer verschijnen de antwoorden van de leerlingen, en de beste kun je eenvoudig uitlichten en aan iedereen laten zien. Je kunt leerlingen zelfs tekeningen laten maken ("teken een Helium-atoom"; "Werk deze wiskundeformule uit"; "Teken het verschil tussen kruisbestuiving en zelfbestuiving", etc.). Leerlingen die de Nearpod app verlaten om even te gaan Facebooken worden in het leerlingen-overzicht rood weergegeven. En dat alles, terwijl je door de klas loop!

Tekenapp die net anders is dan alle anderen. Mooie pennenstreken en je kunt extra pennen en kwasten kopen.

Notitie
Weinig andere apps laten de kracht van een iPad (de tablet 'form factor' dus) zo duidelijk zien als "Paper" van 53. Dit is zondermeer de mooiste, beste, meest intuïtieve teken-app die er bestaat. De virtuele tekenpotloden en -pennen zijn zo ontworpen dat een tekening er al gauw prachtig uitziet. Dat komt mede door de natuurlijke, waterverf-achtige uitstraling van het inkleuren dat je achteraf kunt toepassen. Zelfs als je niet kunt tekenen ziet het er in deze app al mooi uit. Met je vinger blader de door je tekeningen, met knijpbewegingen open en sluit je tekenboeken, met twee vingers een draaiende beweging tegen de klok in maken "spoelt" je tekening terug naar het verleden, en met een zoom-beweging met twee vingers tover je een loep tevoorschijn voor detailbewerkingen. Voorbeeld: gebruik Paper om plaatjes tekenen die te gebruiken zijn in een toets. Of in je digitale lesmateriaal. 53 verkoopt zelfs een prachtig, drukgevoelig potlood om de tekenervaring nog natuurlijker te maken: http://www.fiftythree.com/pencil Dit potlood verbind je met bluetooth met je iPad en benadert daarmee het tekenen op papier wel héél dicht!
0 reacties

Met Garageband kun je muziek maken en opnemen. Alle instrumenten (gitaar, bas, toetsen, drums, snaarinstrumenten) speel je eenvoudig zelf in.

Notitie
Garageband mag niet ontbreken in een lijstje dat de kracht van de iPad kan laten zien en staat wat dat betreft zeker op het niveau van de voorgaande app, 'Paper'. Met tientallen muziekinstrumenten uit de echte wereld, en enkelen die alleen virtueel kunnen bestaan, is Garageband een toonbeeld van de innovatieve benadering van een aanraakscherm. Pianospelen, drummen, gitaar spelen: het is allemaal mogelijk en nog veel meer. En voor elk instrument zijn er ook nog eens verschillende typen: Klavecimbel, Hammond orgel, Rock gitaar, klassieke vleugel, het kan allemaal. Je kunt vervolgens meerdere sporen aanmaken en met eigen stem er een lied overheen zingen. Het is zelfs mogelijk om met een kabeltje echte muziekinstrumenten aan te sluiten, of een microfoon. En tenslotte zitten er honderden loops in die je precies op je sporen kunt timen. Na afloop exporteren als nummer en klaar! Je kunt zelfs leerlingen de opdracht geven een eigen nummer te maken en die in de iTunes Store te koop laten aanbieden! Of muziek laten maken als achtergrond van een film die ze bij Drama of Beeldende Vorming hebben gemaakt.
1 reactie

Prachtige app om filmpjes mee te maken. Mogelijkheid om projecten met eigen beeld/geluid te maken en de optie om een filmtrailer te produceren volgens vaste thema's.

Notitie
Videobewerken.... maar dat is toch niet specifiek voor de iPad? Dat klopt: ook op een laptop kun je videobewerken. Maar er is geen app die het videobewerken zo eenvoudig maakt als iMovie. Met kant en klare sjablonen die ervoor zorgen dat er niet onnodig veel tijd besteed wordt aan 'the looks' en er daarnaast aan meehelpen dat video's eerder buiten de categorie 'tenenkrommend' belanden. Daarnaast kun je meteen vanuit iMovie video opnemen, iets dat met een laptop toch een stuk lastiger gaat... Ook zit er een handige 'trailer' functie in iMovie. Zeer beperkend, maar het resultaat is verbluffend en zeer geschikt voor het aankondigen van film- en feestavonden, diploma-uitreikingen, klassenuitjes, enzovoort. WIL je juist dat leerlingen niet gebonden zijn aan het beperkende karakter van de sjablonen van iMovie? Dan is er altijd nog de professionelere app Pinnacle Studio: https://appsto.re/nl/r0rFw.i
4 reacties

Animatie app om zelf animaties te maken. Kies de poppetjes en spreek in met je eigen stem.

Notitie
Dit is typisch zo'n app waarvan je, voor de komst van de iPad, niet had kunnen bedenken dat die bedacht zou worden. Terwijl het principe eigenlijk heel logisch en simpel is: een achtergrond, al dan niet zelf gemaakt (bijvoorbeeld getekend in Paper) enkele stripfiguurtjes of figuren of objecten die je van internet hebt of zelf hebt getekend (had ik Paper al genoemd?). En dan bewegen maar! En een verhaal bedenken! Alles wat je heen en weer beweegt wordt opgenomen, terwijl je het verhaal zelf kunt inspreken. Het mooie van het 'multi touch' scherm van de iPad is dat je met meerdere mensen tegelijkertijd op het scherm de figuurtjes kunt laten bewegen. Geef leerlingen de opdracht om eerst een verhaallijn te schrijven (in een tekstverwerker als bijvoorbeeld Pages of Word for iPad). Denk aan het naspelen van de moord die de eerste wereldoorlog initieerde, of het leven van Einstein in 3 minuten langs laten komen. Of een debat laten naspelen naar aanleiding van een tekst Nederlands. Puppet Pals HD is gratis, maar eigenlijk wordt het pas leuk als je in-app de "Director's Pass" aanschaft. Je hebt dan exact dezelfde functionaliteit als de apart verkrijgbare app "Puppet Pals Directors Pass".
3 reacties

Met deze vernieuwde versie van Puppet Pals kun je je poppetjes nu echt laten bewegen en hun monden laten praten. Ook zijn ondergronden nu interactief. Maak nog creatievere anima...

Notitie
Puppet Pals 2 is de opvolger van Puppet Pals HD. Dat maakt de app geavanceerder, iets duurder en iets minder eenvoudig in gebruik. Maar natuurlijk nóg leuker!
0 reacties

Als je een werkvorm hebt gedaan met papieren Post-its dan kun je deze digitaliseren met deze app. Vervolgens kunnen de uitkomsten eenvoudig gedeeld worden. De app werkt het best...

Notitie
Post-it Plus is ook zo'n app waarbij je denkt: "hoe verzinnen ze het?!". En eveneens een app die eigenlijk alleen goed werkt met een tablet. De app is een prachtig voorbeeld van een manier waarop je een oude, beproefde en effectieve werkwijze kunt combineren met moderne technologieën. Eerst ga je met leerlingen aan de gang met 'ouderwetse' geeltjes. Dat werkt toch het beste, en zorgt voor meer persoonlijke interactie. Zeker met een grotere groep. Brainstorm rond een onderwerp door woorden of ideeën op de 'geeltjes' te schrijven en op het bord te laten plakken, of op de muur. Meerdere kleuren naast geel bieden meer mogelijkheden. Maak vervolgens met de iPad een foto van alle plakkertjes en ze worden op het scherm voor je neus herkend én gerangschikt op kleur! Vervolgens kun je ze als lossen objecten heen- en weer schuiven, sorteren en opslaan in de cloud. Post-it Plus werkt ook op de smartphone, maar het kleine scherm maakt het sorteren wat lastiger. Plakkertjes op het raam zijn lastig te fotograferen door het tegenlicht. Zorg tenslotte dat de plakkertjes beschreven worden met contrasterende stiften, want potlood of pen is slecht zichtbaar op de foto.
0 reacties

Met BookCreator maak je je eigen iBooks op de iPad. Voeg plaatjes, filmpjes of geluidsbestanden toe en stuur ze naar jezelf of anderen.

Notitie
Book Creator is een app die in theorie ook op een laptop werkt maar waarbij het interactieve karakter van een aanraakscherm en de laagdrempeligheid van het nemen van foto's en opnemen films een extra dimensie toevoegt. Met Book Creator maak je eenvoudig een interactief eBook. Je kunt na afloop zelfs het resultaat in de iBook Store zetten. Dus wat dacht je ervan om leerlingen een interactief instructieboekje te laten maken bij een houtbewerkingsmachine? Of een interactief lesboek bij een recent behandeld onderwerp? En hoe mooi zou het zijn als ze dat boekje, als het héél goed is, ook te koop zouden aanbieden, online of in de iBook Store?

Deze app kan goed gebruikt worden bij papierloos werken. Documenten kunnen ingescand worden en vervolgens voorgelezen worden (OCR). De stemmen per taal moeten nog wel aangekocht...

Notitie
Primo heb ik ik mijn lijstje "De beste dyslexie apps" al genoemd als onmisbare app voor leerlingen met een leesbeperking. Maar omdat de tablet 'form factor' van de iPad zoveel toevoegt aan deze app, hoort hij ook in dit lijstje thuis. Neem een foto van een lap tekst uit het boek, en de app HERKENT real time de tekst en LEEST HET VOOR! Een leerling met een leesbeperking, of simpelweg een auditief ingestelde leerling, kan met deze app de stof beter tot zich laten doordringen. En de kwaliteit van de app wordt vergroot door het grote talen en stemmen dat door de app ondersteund wordt: voor €2,69- per stuk kun je extra, hoge-kwaliteitstemmen downloaden. Die maken de teksten beter verstaanbaar. De app kan zelfs de gescande teksten real time VERTALEN! Wel moeten de letters op de afdruk die gescand wordt van goede kwaliteit zijn en van een niet al te exotisch lettertype. En dat is nog niet alles: de app is ook bruikbaar als scanner: hij herkent pagina's als ze voldoende contrasteren met de achtergrond, snijdt ze automatisch uit en trekt vervormingen automatisch recht. Vervolgens kun je een pdf maken van de ingescande pagina's en die meteen in de Cloud zetten zodat ze toegankelijk worden op andere computers.
0 reacties

Aantekeningen-app waar ook in getekend en opgenomen kan worden.

Notitie
Wat Paper is voor tekeningen, is Notability voor aantekeningen. In Notability kun je tekenen, schrijven, typen... ja zelfs geluid opnemen. Je kunt met een leeg 'vel papier' beginnen op een zelf gekozen achtergrond: lijntjes, hokjes, agenda-layout, noem maar op. Maar je kunt ook bestaande (PDF-)documenten inladen via de cloud of e-mail. Zo kun je aantekeningen schrijven over dat document van de vergadering, of je eigen tekeningetjes bij saaie vergaderingen ;-), of ingeleverd werk van leerlingen becommentariëren. Ja, zelfs van audio-feedback voorzien! Je kunt ook lege pagina's toevoegen aan een bestaand pdf-document voor extra feedback. En tenslotte kan Notability Word-documenten 'on the fly' omzetten in PDF, zodat je er overheen kunt schrijven/tekenen/praten. Voor die laatste optie moet je wel inloggen in je Google account omdat Google gebruikt wordt voor de omzetting.. De kwaliteit van de omzetting is bij complexe Word documenten dan ook wat minder: dat doet de app iAnnotate wel feilloos. Maar die kan weer geen geluid opnemen, of met een leeg vel 'papier' beginnen. Uiteraard zijn Showbie en Notability elkaars ideale aanvulling!
0 reacties

Met de camera-app, die standaard in de iPad zit, kun je foto's en video's maken. Foto's kunnen ook nog eenvoudig bewerkt worden met filters of er kan een panorama gemaakt worden...

Notitie
De camera (en Camera-app) die in de iPad zit is natuurlijk niet uniek voor de iPad: hij zit ook in alle smartphones. Toch hoort hij in dit lijstje thuis vanwege toepassingen, specifiek in klasverband, waar je niet meteen aan zou denken. Uiteraard ten eerste omdat het zojuist opgenomen film- en fotomateriaal meteen beschikbaar is om mee aan de slag te gaan op het grotere tablet/iPad-scherm: je hoeft de foto's niet eerst over te zetten vanaf de smartphone. Maar wat dacht je van de camera in combinatie met een Apple TV? Juist! je hebt daarmee een draagbare overheadprojector! (geen leerling die nog weet wat dat is, maar dat terzijde). Even snel iets kleins laten zien op de beamer is een fluitje van een cent. Of een fotootje uit een boek waarvan alleen jij een exemplaar hebt. Of draadloos een live beeld projecteren op de beamer bij de diploma-uitreiking, uiteraard met een leerling als cameraman/-vrouw. De mogelijkheden zijn zo groot als je eigen verbeelding!
0 reacties

App van Apple waarmee je kunt videobellen. Deze app staat standaard geïnstalleerd op een iPad. Daarom is de link naar de appstore geen link om de app te downloaden.

Notitie
Ook 'FaceTimen' of Skypen (kortom: videobellen) is niet iets dat uniek ten opzichte van het gebruik van een laptop... totdat je ermee gaat LOPEN! Dat opent meteen een keur aan extra mogelijkheden. Zo kun je opeens leerlingen een opdracht laten doen, dat laten opnemen via FaceTime, zodat leerlingen ergens anders (in het lokaal of... in het ziekbed) kunnen meekijken. In het lesidee direct hieronder vind je een ander prachtig voorbeeld.

Verstop 1 leerling in de school. Zet 5 leerlingen in 5 verschillende lokalen of op 5 verschillende plekken op de gang. Elke leerling krijgt een aanwijzing in het Frans mee (op p...

Notitie
Dit is een mooi voorbeeld van het didactische gebruik van FaceTime en met aanpassingen natuurlijk geschikt te maken voor elk schooltype en niveau. Deze opdracht is behoorlijk uitgebreid, maar het kan ook simpeler. Zo kun je een leerling via FaceTime door de school laten lopen, op aanwijzingen van twee andere leerlingen; uiteraard in het Frans, Duits, Engels, Spaans, Chinees, Latijn....
0 reacties

Aurasma is een augmented reality-app waarmee je zelf augmented reality kunt creëren.

Notitie
Aurasma is een app die een virtuele laag over de werkelijkheid legt, het zogenaamde "Augmented Reality" (AR). Je kiest een vast merkteken in het lokaal, bijvoorbeeld een landkaart of plaat, en koppelt daar een afbeelding, animatie of filmpje aan vast. Vervolgens deel je die en kunnen leerlingen die Aurasma hebben geïnstalleerd met hun iPad/tablet/mobiel in je lokaal op onderzoek uitgaan: de omgeving scannen naar antwoorden of informatie. Of wat dacht je van het koppelen van een filmpje op YouTube of Vimeo aan een afbeelding in het boek? Zodat ze bij die bepaalde som, jou in Explain Everything gemaakt uitlegvideo meteen kunnen bekijken? Helaas is de app beperkt tot standaard, door andere geüploade afbeeldingen of animaties: om eigen materiaal (filmpjes, foto's, animaties, websites) te koppelen moet je een account maken op http://studio.aurasma.com Kies daar de "Trigger image" (datgene dat gescand moet worden) en de "Overlay" (datgene dat afgespeeld moet worden bij scannen). Deel vervolgens je "Aura" en daarna kunnen je leerlingen erbij. Bekijk de filmpjes op het YouTube kanaal van Aurasma voor uitleg: bit.ly/aura-tutorials ook hebben ze zelf voorbeelden voor het gebruik van Augmented Reality in de klas: bit.ly/aura-education
0 reacties

QR scanner om de codes te kunnen scannen en lezen.

Notitie
QR Reader is een app waarmee je je leerlingen op pad kunt sturen op jacht naar vragen waarop ze het antwoord moeten vinden. Je hangt daarvoor van tevoren QR-codes op in de klas of in de school, die leerlingen kunnen scannen met hun mobiel/tablet/iPad. Er zijn veel QR-apps te downloaden, maar deze app maakt het ook mogelijk om zelf QR-codes te maken, direct op je iPad/tablet/smartphone! Maak een QR-code van een stukje tekst (een vraag), of van een URL, en mail jezelf die vervolgens toe zodat je hem kunt afdrukken vanaf een computer. Het produceren van een QR-code van een YouTube filmpje is een fluitje van een cent, dus plak een QR-code op een machine, om zo instructies voor het gebruik ervan op YouTube te laten zien aan de leerling die hem wil gebruiken. Of wat dacht je van extra informatie voor bezoekers van de Open Dag?
3 reacties

iBooks is je digitale boekenplank op de iPad. Boeken kunnen in de online winkel worden aangeschaft, maar er kunnen ook eigen creaties ingezet worden. Maak bladwijzers en aanteke...

Notitie
Als grootste nadeel van digitale boeken wordt vaak het "schermlezen" genoemd. En dat is begrijpelijk: lezen op papier wordt in digitale variant slechts geëvenaard door eReaders. En hoewel het scherm van de iPad en de nieuwste, duurdere kleurentablets daar (nog) niet aan kunnen tippen, is het lezen van een iPadscherm in ieder geval al beter dan van een laptopscherm. En dat is niet alleen omdat de kwaliteit van het scherm hoger is dan de meeste (goedkope) laptops, maar ook omdat je je met een tablet eenvoudigweg eerder in een hoekje nestelt, oftewel: makkelijker als boek gebruikt. Daarnaast kun je natuurlijk het lettertype eenvoudig aanpassen en vergroten (dyslexie!) of de tekst laten voorlezen. In het donker heb je geen extra lamp nodig, en je kunt het contrast eenvoudig aanpassen (bijvoorbeeld witte letter op zwarte ondergrond). En dan is er de iBooks app. Deze app wordt te vaak onderbelicht, maar toont de kracht van digitale boeken aan: het aanbod aan interactieve studieboeken in de iBook Store groeit enorm, en steeds meer van die boeken ondersteunen het intuïtieve tikken, drukken, vegen en knijpen volledig. En natuurlijk de mogelijkheden tot het maken van aantekeningen in de kantlijn, het plakken van 'geeltjes tussen de bladzijden' het afspelen van filmpjes in de 'boeken' en doorlinken naar websites en maken van oefeningen, etc.etc. O ja: alle aantekeningen en 'boekenleggers' worden op de 'eerste bladzijde' bewaard, zodat je al je aantekeningen nog even door kunt lezen of door erop te tikken in hun verband kunt zien.