Image

De beste app voor een "draagbaar digibord"

Lesidee van Marc van Maastricht · Meerdere sectoren · Meer details
Doelgroep
Groep
Type
Klassikale instructie, Brainstorm / informatieverwerking, Presentatie, Reflectie
Gemaakt op
22 mei 2013

De app Doceri is een van de beste apps ter vervanging of ter aanvulling van een digibord. Met deze app heb je als het ware een draagbaar schoolbord!

Doceri is te gebruiken in combinatie met een Apple TV (€100,-). Sluit je hem via een Apple TV aan aan je beamer of LED tv, dan projecteer je een heus schoolbord (achtergronden zijn aan te passen, zoals krijtjesbord, ruitjespapier, etc.).

Nu kun je op je iPad schrijven of tekenen, afbeeldingen op je bord "plakken" en zelfs je stem opnemen terwijl je aan je leerlingen de stof uitlegt. Het resulterende filmpje kun je dan achteraf nog aanpassen en op bijvoorbeeld YouTube zetten.
Het mooie van deze Whiteboard app is dat je leerlingen iets anders zien dan jij als docent: leerlingen zie alleen maar een schoolbord, en jij ziet de te gebruiken gereedschappen. Als je inzoomt op je iPad kun je heel precies tekenen en schrijven, terwijl het 'schoolbord' in zijn geheel zichtbaar blijft. En houd je je iPad rechtop, dan wordt het iPad scherm in twee delen verdeeld: op de onderste helft schrijf je en zie je de tools, en op de bovenste helft wordt getoont wat de leerlingen ook zien. Zo kun je altijd met je gezicht naar de klas blijven staan. 

Doceri is gratis te downloaden en te gebruiken als draagbaar digibord. Voor een kleine €5,- laat je het Doceri-logo rechtsonderin het 'schoolbord' verdwijnen.

Opdracht

Bespreek met je leerlingen een app die voor jouw vak van toepassing is. Bewaar een schermafbeelding en plak deze vervolgens in Doceri. Stel een paar vragen over deze afbeelding en laat leerlingen het antwoord aanwijzen door een pijl erbij te tekenen.

Leerdoel

Verdieping over het behandelde onderwerp.

Dit is meer een andere, nieuwe manier om de aandacht van de leerlingen erbij te houden en interactief met hen bezig te zijn.

In de basis is dit natuurlijk een 'oude, vertrouwde' werkwijze.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Een Apple TV die op hetzelfde netwerk zit als de iPad
  • Een app die een onderdeel van jouw vak behandelt

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de vakgerichte app met je leerlingen
  3. Maak schermafbeeldingen van relevante gedeelten van de app (druk daarvoor tegelijk op de home-knop en de aan/uit-knop)
  4. Laad de afbeeldingen in Doceri
  5. Stel een verdiepende vraag en loop naar de leerling met het antwoord
  6. Laat die de vraag met een aantekening op de iPad noteren

Tip voor op school

Naast het aansluiten aan de Apple TV, kun je Doceri ook aansluiten aan de docenten pc of Mac! Je hebt dan geen Apple TV nodig en je kunt, naast datgene dat met een Apple TV kan, zelfs de hele pc overnemen. Je kunt dan op de pc geïnstalleerde applicaties starten en beïnvloeden en bijvoorbeeld je Smart Notebook-lessen of Activ Flipcharts blijven gebruiken, Flash afspelen, Powerpoint presentaties vanaf je pc afspelen en zelfs overal overheen schrijven! Deze extra functionaliteit kost €30,- maar je bespaart op de aanschafkosten van een Apple TV. Nadeel van deze opstelling is wel dat je de pc moet opstarten en moet inloggen, alvorens met je draagbare digibord aan de gang kunt. Met een Apple TV hoeft dat niet.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Marc weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Marc

Explain Everything is de beste app voor het maken van Flipping the Class-filmpjes, omdat je meer dia's kunt bewaren, je kunt in- en uitzoomen op de dia óf de afzonderlijke objec...

Aan de hand van de app Vital Signs Camera kun je een grafiek laten generen van je hartslag en ademhaling, door je gezicht te scannen.Deze grafiek kun je in Explain Everything la...