Medium

Puzzel over de seizoenen bij kleuters

Lesidee van Marlon Kobessen · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Klassikale instructie, Oefening, Creatie, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
08 mei 2013

Het uiteindelijke doel is het afronden van een puzzel over de seizoenen. Kleuters dienen daarom eerst bij elk seizoen bijpassende begrippen/kenmerken/onderwerpen te leren (dit kan door middel van de app). De kleuter dient zelf actief bezig te zijn, maar moet geleid worden door de docent wanneer hij of zij vastloopt. 

Opdracht

1. Alle kleuters gaan klassikaal met de docent bespreken wat zij al weten over de verschillende seizoenen (voorkennis ophalen). Dit kan door middel van video's, voorwerpen (kledingstukken/bladeren/etenswaren), foto's of praatplaten. 
2. Wanneer voor iedere kleuter redelijk duidelijk is wat het onderscheid tussen de seizoenen is, kan er gestart worden met de app. Met behulp van de app leert de kleuter verschillende begrippen bij de bijpassende seizoenen. Het is van belang dat de kleuter in het begin begeleidt wordt door de docent (hoe moet de app gestart worden, welke knoppen moeten er worden gebruikt, kortom de uitleg van de werking van de app). 
3. Wanneer iedere kleuter gedurende enige tijd met de app gewerkt heeft, dient er uitleg te komen over de puzzel. De docent vertelt wat er van de kleuter verwacht wordt. De puzzel dient als toetsing. 
De puzzel ziet er als volgt uit:
Een bak met 4 verschillende hokken (zomer - lente - herfst - winter, van onder naar boven, zodat de kleuters ook de volgorde van de seizoenen leren). 
In elk hokje passen vier stukjes in elkaar tot één puzzel. 
Vb. in het hokje zomer wordt één puzzel gemaakt (met vier stukken die betrekking hebben op het begrip zomer - zon/bikini/ijs/bomen in volle bloei)
4. Reflectie: de kleuters en de docent kijken samen of ze uit het maken van de puzzel zijn gekomen. Zo niet, wat ging er fout, is de kennis over de seizoenen nog niet voldoende? Zo ja, dan volgt er een beloning (feedback, behaviorisme). 

Leerdoel

Het kunnen maken van een puzzel over de seizoenen. Waarbij de kleuter kennis heeft over ieder seizoen en de volgorde van de seizoenen leert. 

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Er is geluid nodig, denk aan een koptelefoon
  • Er zijn voldoende iPads nodig (voor iedere kleuter één)

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving
  3. Zoek van te voren naar materialen om de voorkennis van de kleuters op te halen
  4. Zorg dat de puzzels voor iedere kleuter beschikbaar zijn

Tip voor op school

* Bij het ophalen van de voorkennis is het van belang vooral de kleuters zelf te laten praten (anders vooral vragen stellen, in plaats van zelf alles voordragen). * Bij het gebruik van de app is het van belang dat kleuters de werking van de app begrijpen (anders eerst uitleg). * Bij het maken van de puzzel, is het van belang dat de kleuters begrijpen wat de bedoeling is (anders eerst zelf voordoen, prompting). * Bij de reflectie is het geven van een goede beloning van belang, zorg dat de beloning past bij ieder kind specifiek.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Marlon weten wat je van dit lesidee vindt.