Medium

Lesidee rekenrek

Lesidee van Kristen Hendriks · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Oefening
Lesidee van
Gemaakt op
10 mei 2013

Door te oefenen met deze app krijgen leerlingen een beeld van de waarde/ hoeveelheid hoort bij een bepaald getal. Dit kan geoefend worden door het juiste aantal kralen op het rek te kiezen bij een bepaald cijfer, of door bij een gegeven aantal kralen het juiste cijfer te kiezen. Deze app geeft direct feedback aan de leerling na iedere beurt.

Opdracht

Download de app 'Rekenrek'

Kies voordat je begint met de app voor 'oefen'. Hier kan de leerling oefenen met het gebruik van het rekenrek. Hierbij zijn geen opgaven.


Kies voor 'maak tot 10'/'maak tot 20' of 'tel tot 10'/'tel tot 20', afhankelijk van wat geoefend gaat worden (het juiste aantal kralen op het rek kiezen bij een bepaald cijfer, of bij een gegeven aantal kralen het juiste cijfer kiezen).

Bij 'maak tot 10'/'maak tot 20';
Er verschijnt per beurt 'maak 4', etc. Schuif het juiste aantal kralen naar links op het rekenrek en klik op 'V'. Wanneer je dit goed doet kleurt er een duim- icoontje links bovenin het scherm groen, wanneer het fout is krijg je direct de juiste oplossing te zien.

Bij 'tel tot 10'/'tel tot 20':
Per beurt verschuift een bepaald aantal kralen naar links op het rekenrek. Kies het bijbehorende cijfer en klik dit aan.Wanneer je dit goed doet kleurt er een duim-icoontje links bovenin het scherm groen, wanneer het fout is krijg je direct de juiste oplossing te zien.

Je kunt de leerling monitoren door het een bepaald aantal beurten te laten doen en te controleren hoe hij/ zij dit doet. Men kan ook de leerling vrij laten in het oefenen en het kind de app laten benaderen als een educatief spel.

Leerdoel

Waardes/hoeveelheden hechten aan getallen.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Basiskennis van getallen & getallen kunnen lezen

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Tip voor thuis

Deze gratis app is ook leuk om kinderen in de thuisomgeving spelenderwijs met aantallen en de waardes hiervan kennis te laten maken en te laten oefenen.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Kristen weten wat je van dit lesidee vindt.