Medium

Maak je eigen karaoke-begeleiding

Lesidee van Ko S. · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Oefening, Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
07 aug 2015

Op basis van het akkoordenschema van een bestaand nummer de song namaken. Door op internet te zoeken naar de zogenaamde 'tabs' of 'chords' van een song en daarbij het origineel te beluisteren via YouTube kunnen van bij bestaande songs nieuwe begeleidingen gemaakt worden.

Opdracht

These Days - Take That
Maak je eigen karaoke-versie van het nummer These Days van Take That.
Stappenplan Als je het nummer nog niet kent, is het nummer te beluisteren op YouTube. Open de App Garageband en start een nieuw nummer. Begin met het instellen van het aantal maten. Neem het blad met de tekst en akkoorden erbij Klik in Garageband rechtsboven op het + teken Maak voor elk onderdeel van het nummer gedeeltes aan met het juiste aantal maten.

A = VERSE 16 maten
B = TUSSENSPEL 4 maten
C = PRE–CHORUS 8 maten
D = CHORUS 16 maten
Voorzie elk gedeelte eerst van een drumbegeleiding die past bij het nummer.
Beluister het nummer op YouTube eventueel tussendoor.
Kies als instrument Smart Drums en gebruik de Hip Hop Drum Machine
Bepaal per gedeelte welk ritme goed past. Als je een geschikte gevonden hebt, neem die dan op met de rode knop. Doe dit voor elk gedeelte apart. Via het + teken kun je wisselen van gedeelte. Kies als instrument ‘Smart Keyboard’.
Stel in Garageband via de steeksleutel de akkoorden als volgt in:

F  C  Am  G  Dm  Em            en de laatste twee op ‘Geen’
Speel per deel (A B C en D) de akkoorden in zoals op het blad met tekst en akkoorden vermeld staat.
TIP: De eerste 16 maten (A-gedeelte) heeft één akkoord per maat (sla elk akkoord vier keer aan), de andere gedeeltes hebben twee akkoorden per maat (sla elk akkoord twee keer aan).
LET OP: In deel D klinkt er in maat 5-8 maar een akkoord per maat.
Klik op Mijn nummers en geef je karaoke-versie de volgende naam: klas + namen. Deel het nummer met je docent door het te exporteren en in te leveren via Showbie.
Je moet daarvoor even een mailaccount aanmaken, het nummer exporteren en daarna je mailaccount weer verwijderen.

Leerdoel

Leerlingen verwerven inzicht in de opbouw van een song. De leerlingen leren al doende de begrippen vorm en structuur toe te passen. Ze ontwikkelen de vaardigheid om analytisch te luisteren naar muziek. Terloops komen maatsoorten, ritmes en akkoorden langs. Daarnaast ontwikkelen ze vooral ritmische speelvaardigheid omdat de verschillende onderdelen wel gelijk moeten lopen. De complexiteit van de na te maken song dient aan te sluiten bij het kennisniveau van de leerlingen. De docent kan zelf een song uitkiezen (voorkeur) of de leerlingen uit een kleine selectie een keuze laten maken. De song dient een duidelijke structuur te hebben en het akkoordenschema moet na te maken zijn door de doelgroep. De docent moet zoals altijd zelf inschatten hoeveel structuur de opdracht nodig heeft.

Voorwaarden

  • Leadsheets met de liedtekst, akkoorden en structuur van de song(s)
  • Kennis van de begrippen vorm, structuur, herhaling, variatie, maatsoorten, toonhoogte, toonduur

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Ko weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Ko

Leerlingen in de onderbouw (h3 en v3) kunnen met deze App een eigen akkoordenschema maken met gebruik van majeur en mineur. Via de looper-functie kunnen ze individueel lagen toe...

Creëer een eigen drumritme van acht maten waarin herhaling en variatie voorkomt. Het ritme heeft een duidelijk begin en slot.