Johans

Preteaching zinnen

Lesidee van Johan Siegers · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Oefening
Lesidee van
Gemaakt op
15 apr 2013

Met de app Woordwijs kun je naast woorden ook ZINNEN invoeren. Hiermee is in de fase van preteaching de nodige eer mee te behalen! Omdat elke letter en elk woord en dus ook elke zin wordt uitgesproken, krijgt de leerling realtime feedback! En omdat de app alleen de juiste spelling en interpunctie accepteert, wordt een leerling gedwongen precies te werken!

Opdracht

Leg de zinnen correct in je digitale letterdoos en let niet alleen op de juiste spelling van de woorden, maar ook op hoofdletters, punten, enz.
Er is niet zo heel veel nodig dan alleen dat de leerkracht zinnen (advies: maximaal vijf zinnen, i.v.m. de tijd die nodig is voor de inoefening) invoert in de app Woordwijs. Dit kan d.m.v. knippen/plakken vanuit bijv. Pages en/of Notities. Let er wel op dat na elke zin, na de punt een KOMMA wordt geplaatst, om zo de zinnen door de app te laten herkennen als zodanig! Ook Hoofdletters worden door de app mee-beoordeeld. Hierdoor wordt een leerling gedwongen om in alle opzichten de juiste spelling te hanteren! Aangezien veel leerlingen fouten niet zelf herkennen is begeleiding noodzakelijk!
Tot slot: let erop dat de leerling in het beginscherm zijn of haar eigen naam ziet!

Leerdoel

Het verbeteren van de spellingvaardigheid en het consequent toepassen van interpunctie. Tevens het juist hanteren van de spellingregels (wij gebruiken o.a. die van Jose Schraven).

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan!
  • De leerkracht voert zinnen in in de app.
  • Advies: maximaal vijf zinnen, i.v.m. de tijd die nodig is voor de inoefening.
  • Koptelefoons vanwege de spraak!
  • Kennis van de interpunctie regels!
  • Aanwezigheid van de leerkracht / klassenassistent!

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is ;-)
  2. Leg de opdracht aan de leerlingen uit.
  3. Laat de leerling zijn of haar naam controleren.
  4. Controleer en geef aanwijzingen bij fouten.

Tip voor op school

Helaas is niet altijd de uitspraak van de stem correct, het woord feest bijvoorbeeld levert 'flist' op. Controleer dus zelf vooraf op uitspraak!

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Johan weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Johan

Als onderdeel van de natuurlessen is het herkennen van vogels aan de hand van uiterlijke kenmerken en geluiden een wat minder bedeeld onderwerp. De afgelopen vogelteldagen in ja...

Na een introductie over tekenen via een PC, Tablet of iPad via een Notebook presentatie op het Smartboard koos ik voor het thema 'Donald Duck 60 jaar'. Met dit thema oefenden de...