Hart kinderen

Onderzoeksverslag maken (Gr 7/8) digitaal (school & thuis)

Lesidee van Natasja Smit · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Presentatie, Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
15 nov 2015

In groep 7/8 leren leerlingen hoe je een onderzoeksverslag (ook wel 'werkstuk' genoemd) maakt. Dit kan geschreven worden op papier, maar ook digitaal. Een deel van het onderzoeksverslag is huiswerk. Met Showbie kan de leerling gemakkelijk op de iPad werken aan het verslag, zowel thuis als op school. Het is mogelijk om diverse bestandsvormen te uploaden op Showbie: Pages, Word, PDF, foto's, film en gesproken tekst. De leerkracht (of meerdere leerkrachten van de groep) kan alles live volgen.

Opdracht

Nodig: iPad met daarop de apps: Pages, Showbie, Foto's. Evt Google Drive (met Word), Dropbox. Uitleg van de opbouw van een (onderzoeks)verslag, evt een format. Maak in Showbie je eigen account aan. Maak je groep aan. Zet je opdracht in de groep (algemeen). Je krijgt een klascode. Laat de leerlingen de Showbie-app downloaden (gratis). Laat ze inloggen op jouw klas met de klascode. Jij ziet de namen van de lln verschijnen (E-mailadres is niet nodig voor de lln). De leerlingen kunnen in een tekstverwerkingsprogramma werken naar keuze. Bij het uploaden even toestaan dat er connectie met Showbie is (schuifje op groen). Spreekt voor zich!! Erg leuk en fijn is de mogelijkheid om meteen feedback te geven op het product. Het kan ook becijferd worden. Neem je een betaalde account? Dan kun je de mooie producten van leerlingen in hun portfolio bewaren.

Leerdoel

Het kunnen maken van een (onderzoeks)verslag. Weten hoe de opbouw is van een verslag. Het kunnen werken met tekstverwerkingsprogramma's. Het kunnen uploaden van bestanden. Communiceren.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Natasja weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Natasja

De lessen Nieuwsbegrip met als lesdoel 'samenvatten' en/of 'vragen stellen' kun je bijna papierloos geven met iPads in de klas.

Met deze app meten de kinderen hun hartslag (en die van anderen). Door meer of minder actief te zijn zien ze hoe het hart hierop reageert. Ze zetten hun gemeten hartslag in een ...