Hart kinderen

Nieuwsbegrip even anders....

Lesidee van Natasja Smit · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Oefening
Lesidee van
Gemaakt op
07 feb 2015

De lessen Nieuwsbegrip met als lesdoel 'samenvatten' en/of 'vragen stellen' kun je bijna papierloos geven met iPads in de klas.

Opdracht

Wat heb je nodig? - de tekst per tweetal uitgeprint - pen/potlood per tweetal - rode potlood per tweetal - digibord - een Padlett-account (muur aanmaken) of een Prowise-account - de app Popplet Introductie van de les: -doorloop de fases van de begrijpend leesles zoals Nieuwsbegrip dit aanleert (kijken naar de tekst, titels lezen, plaatjes bekijken, vragen stellen als 'Wat weet ik al over dit onderwerp?' 'Wat wil ik te weten komen?' 'Wat denk ik te weten te komen' (=voorspellen). Alvorens de tekst te laten lezen de opdracht geven: lees de tekst aandachtig. Moeilijke woorden meteen opzoeken (of in de tekst, of via woordenboek iPad), met de rode potlood onderstreep je belangrijke informatie. Als iedereen klaar is met lezen de tekst kort bespreken. Opdracht: maak per tweetal twee goede vragen over de tekst. Het antwoord moet in de tekst staan. Type de vragen op de Padlett-muur. De vragen bespreken, antwoorden laten zoeken. Zijn het 'goede' vragen? Wat zijn goede vragen? Opdracht: maak per tweetal een Popplet over de tekst. Als de Popplet klaar is maak je er een foto van en stuurt deze per AirDrop naar de iPad van de leerkracht. Via mail of Airplay tonen op het digibord en nabespreken.

Leerdoel

Ik kan kritische vragen stellen naar aanleiding van een informatieve tekst. Ik kan een samenvatting maken van een informatieve tekst.

Voorwaarden

  • Digibord
  • Popplet
  • Padlett-account

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

mariam Tinawi Digibord

5 jaar geleden

Bekijk ook deze lesideeën van Natasja

In groep 7/8 leren leerlingen hoe je een onderzoeksverslag (ook wel 'werkstuk' genoemd) maakt. Dit kan geschreven worden op papier, maar ook digitaal. Een deel van het onderzoek...

Met deze app meten de kinderen hun hartslag (en die van anderen). Door meer of minder actief te zijn zien ze hoe het hart hierop reageert. Ze zetten hun gemeten hartslag in een ...