Jeroen

Kritisch/begrijpend luisteren oefenen

Lesidee van Jeroen Van der Veen · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Oefening, Toetsing op eigen tempo
Gemaakt op
16 dec 2013

Je bespreekt in de kring wat je kunt doen wanneer je een antwoord wil geven op een vraag in een boek. Namelijk goed naar de plaat kijken of luisteren naar het verhaal. Soms kun je het antwoord echt horen of zien, maar soms moet je ook goed nadenken.

Als je dit boek 1 op 1 doet en je stelt telkens de vraag 'waarom geef je dit antwoord?' Dan kun je echt het bewustzijn creeeren dat ze het antwoord niet zomaar geven.

Opdracht

Neem een eigen boek naar keuze en lees hier een stukje(2 zinnen) uit voor. Stel dan een vraag aan de kinderen over iets wat je letterlijk hebt voorgelezen. Doe dit 2 of 3 keer. Geef dan aan dat je soms een antwoord kunt geven op een vraag als je goed luistert.
Laat de kinderen dan een plaat zien uit het boek. Stel dan een vraag over iets dat ze zien op de plaat. Doe dit ook 2 of 3 keer. Geef dan aan de je soms antwoord kunt geven op een vraag als je goed kijkt.
Stel dan nog een vraag waar de leerlingen even over na moeten denken.
Bespreek dan dat de leerlingen zelfstandig/samen of 1 op 1 met de leerkracht het boek de zware storm gaan doen. Ze beluisteren het verhaal en dan beluisteren ze de vraag en geven ze antwoord. (groep 2 kinderen kunnen samen werken en elkaar ook verwoorden waarom ze dit antwoord geven)

Leerdoel

De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Voorwaarden

  • De zware storm downloaden in de ibooks store
  • Zelf een boek kiezen om de vragen uit te leggen.

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving
  3. Leg de soorten vragen uit.
  4. Laat de leerlingen het boek maken.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Jeroen weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Jeroen

Oefenen en verwerken van de les fonemisch bewustzijn auditieve synthese. Welke letter hoor je vooraan?Past perfect bij de les 'Isoleren van klanken' les 6 (IK6)

De kinderen rekenen uit hoelang een vliegtuig onderweg is. Ze moeten rekening houden met het tijdsverschil. Dit spreken ze in via explaineverything. Het tijdsverschil kunnen ze ...