Jeroen

Fonemisch bewustzijn

Lesidee van Jeroen Van der Veen · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Oefening
Gemaakt op
26 feb 2013

Oefenen en verwerken van de les fonemisch bewustzijn auditieve synthese. Welke letter hoor je vooraan?

Past perfect bij de les 'Isoleren van klanken' les 6 (IK6)Opdracht

Voorbereiding: Zorg dat je het niveau van de leerlingen goed in beeld hebt. De goede leerlingen stuur je namelijk al snel weg met de iPad. Leg de iPad klaar.

Begin met de gehele groep in de kring. Benoem je lesdoel: 'vandaag leren jullie welke letter er vooraan staat bij een woord.'

Wijs naar de kast en vraag welke letter je vooraan hoort bij 'kast'. Doe dit met 2 andere voorwerpen in de klas. Zet de goede kinderen die je van te voren hebt bepaald direct achter de iPad. Vertel dat ze een letter te horen krijgen en dat ze het goede plaatje aan moeten klikken. De leerlingen spelen 7,5 minuten het spel. Dit kun je aangeven dmv een kleurenklok. 

Met de andere groep volg je de gewoon de handeling van de map.(Les IK 6)

na 7,5 minuten wissel je de groepen. Met de goede kinderen, die deze vaardigheid al beheersen, draai je de oefening om. Zoek in de klas of benoem dingen die met de letter S beginnen. Doe dit met verschillende letters.

bespreek de les na met de leerlingen en laat ze benoemen wat er is geleerd.Leerdoel

Kerndoel 11: De leerlingen leren een aantal taalkundige principes en regels. Zij kunnen in een zin het onderwerp, het werkwoordelijk gezegde en delen van dat gezegde onderscheiden. De leerlingen kennen:

auditieve synthese op klankniveau

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Niveau van de leerlingen in beeld hebben.
  • Voor minimaal de helft van de leerlingen een iPad.

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Tip voor op school

Volg het leerproces. De leerlingen gokken al snel als ze een fout maken bij het kiezen van het woord. Bespreek met de kinderen waarom ze voor een bepaald woord kiezen. De ipad overhandigen aan de leerling en er niet meer naar omkijken is geen lesgeven.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Jeroen weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Jeroen

De kinderen rekenen uit hoelang een vliegtuig onderweg is. Ze moeten rekening houden met het tijdsverschil. Dit spreken ze in via explaineverything. Het tijdsverschil kunnen ze ...

Het boek kan goed gebruikt worden in een kringactiviteit sociaal emotione ontwikkeling. Het leert kinderen kijken naar het positieve en kinderen worden bewust van eigen talenten.