Medium

De staatsleer van Plato (inleiding in de filosofie)

Lesidee van Jeanne Willems · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Oefening, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
18 apr 2015

Leerlingen ontwerpen een woonwijk voor randfiguren,zodat de binnenstad een veilige plek wordt. Het idee is precies als Plato's staatsleer een kleine groep bepaalt voor de rest wat er moet gebeuren.

Opdracht

Je maakt groepjes van vier personen. Je bent gemeenteraadslid Het probleem dat je moet oplossen is het volgende De binnenstad van je stad heeft enorme overlast van randfiguren,denk aan zwervers,drugsgebruikers,kleine criminelen.Winkeliers klagen steen en been en er wordt nauwelijks nog geïnvesteerd door de middenstand omdat de binnenstad een puinhoop is.(overlast,bedelarij,kleine criminaliteit,drugshandel) BEDENK een wijk buiten de stad waar je deze randfiguren naartoe brengt. Er mag geen hek om deze wijk heen staan,het moet een wijk worden waar je randfiguren kunnen wonen en er moeten zoveel voorzieningen zijn dat ze de binnenstad mijden. Je krijgt een uur om je plan neer te zetten en uit te werken, Denk er ook om dat het niet te veel mag kosten Bedenk of je de middenstand kunt laten meebetalen voor een veilige winkelstraat. Zorg voor een net ontwerp dat er echt uitziet.

Leerdoel

door bezig te zijn met een idee van iemand anders-het mijne in dit geval,denken ze niet kritisch na,maar beginnen ze meteen met een ontwerp. Les 1 filosofie is wees kritisch en schort je oordeel op!

Voorwaarden

  • Je laat leerlingen de vrijheid van ontwerp

Stappenplan

  1. Als gemeenteraadslid heb je het meest belang bij de middenstand
  2. Je denkt het minst zoals de randfiguren
  3. je ontwerpt je wijk met huizen en voorzieningen
  4. Je levert jeconcept in
  5. Ik laat je aan de hand vaneen filmpje zien hoe men dit in de jaren 50 opgelost heeft.hoe ver zit je van drie ideeën af

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Jeanne weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Jeanne

Leerlingen doen zelfstandig onderzoek naar de kerk waar zij of een van hun vrienden naar toe gaan,of bij horen.Ze maken een filmpje van ongeveer tien minuten van dekerkwaar zet...

Leerlingen onderzoeken in kleine groepjes de diverse mogelijkheden van ter aardebestelling in hun eigen stad.in mijn geval is dat de wereldstad Almelo.