Open uri20130827 6572 jza0gq

Hoera! Jarig!

Lesidee van Ive Hapers · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Lesidee van
Gemaakt op
02 nov 2013

Wie jarig is, verdient een feestje.  Naast de gebruikelijke klasrituelen kan deze activiteit ook erg inspirerend zijn voor de kinderen.  De app ‘Birthday Party’ van Toca Boca biedt de mogelijkheid om een klein verjaardagsfeest na te spelen.  Samen met 2 vriendjes viert de jarige zijn mooie dag.  Er wordt gegeten, gedronken, kaarsjes uitgeblazen en een cadeautje geopend.  Nadien volgt natuurlijk de afwas.

Opdracht

Laat de jarige zelf kiezen welke 2 vriendjes hij wil ‘uitnodigen’ op zijn digitaal feestje.  Met z’n drietjes houden ze een klein verjaardagsfeestje in de klas.  Het is ook mogelijk om als leerkracht de 2 vriendjes aan te duiden.  Zo leer je de kinderen dat ze met iedereen kunnen samenwerken. 

Leerdoel

Sociale vaardigheden zullen van belang zijn tijdens het verjaardagsspel.  Wat wordt er gezegd?  Hoe nodig ik uit?  De leerlingen leren met tegenslagen omgaan, wanneer ze niet gekozen worden door de jarige.  De jarige kan erover nadenken wie zijn vriendjes zijn en wie hij graag op zijn ‘feestje’ heeft.  

Voorwaarden

  • Een plekje waar de jarige rustig met zijn vriendjes zijn virtuele feestje kan houden.

Stappenplan

  1. Nodig 2 vriendjes uit voor je feestje
  2. Speel het spel Birthday Party

Tip voor op school

Er bestaan verschillende apps die de jarige in de bloemetjes kunnen zetten. Door ze samen in een mapje ‘Jarig!’ te zetten, kan je de keuze bij de jarige leggen. Welke app, welk spel wil hij spelen? Maak met de iPad een foto van de jarige en zijn kroon. Met de gratis app Aviary kan de jarige nog een feesthoedje, nepsnor of andere stickers toevoegen. Deze foto krijgt een plaatsje op de jaarkalender.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Ive weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Ive

De dobbelstenen bepalen de onderwerpen. 9 verschillende prenten zeggen waarover het verhaal zal gaan. Leren schrijven is voor kinderen van ontzettend groot belang. Deze sch...

Muziek in de klas kan wonderen doen.  Een klassiek deuntje tijdens het zelfstandig werken, brengt de leerlingen in de juiste, rustige sfeer.  Wanneer het echter iets vrijer mag ...