De dobbelstenen bepalen de onderwerpen. 9 verschillende prenten zeggen waarover het verhaal zal gaan. Leren schrijven is voor kinderen van ontzettend groot belang. Deze sch...

De weerman
- Primair onderwijs / Groep: 3 - 8 / Wereldoriëntatie
De weerman heeft een weektaak. Elke dag van de week mag hij met de iPad in de hand een mooie weerfoto maken met Instaweather. Instaweather vraagt naar je locatie en voegt weersvoorspellingen toe aan de foto. Aan het einde van de schoolweek, wanneer de taak van de weerman erop zit, komt hij in actie voor de klas. Hij bespreekt het weer van de voorbije week aan de hand van de gemaakte foto’s.
Opdracht
De weerman wordt wekelijks opgevolgd door een nieuwe. Dit kan een van de taakjes van de klas zijn. Geef de weerman ‘s ochtends enkele minuutjes vrij, zodat hij zijn foto van de dag kan maken. Hij kiest zelf voor een goede plaats op de speelplaats, zodat hij een goed zicht heeft van het weer van de dag. Elke morgen herhaalt hij dit. Aan het einde van de week, net na de middag, mag hij zijn foto’s tonen aan zijn medeleerlingen. Uiteraard met een woordje uitleg.
Leerdoel
Alle leerlingen zien met behulp van de foto’s een evolutie in het weer. Ze kunnen weerverschijnselen herkennen en benoemen. De weerman kan eenvoudige waarnemingen i.v.m. het weer herkennen en verwoorden. De klas kan tijdens de voorstelling de verschillende weersomstandigheden gericht vergelijken en benoemen.
Tip voor op school
De app WunderMap biedt een weerkaart aan van de wereld. Je zoekt een plaats en kan zo het weer vergelijken met andere plaatsen. De weerfoto’s kunnen aan de klasmuur opgehangen worden, zodat de evolutie doorheen het schooljaar en de verschillende seizoenen zichtbaar wordt. De werkvorm kan worden uitgevoerd in combinatie met een weerstation. Zo kunnen de weerman naast de weerfoto ook dagelijks de eigenlijke temperatuur, neerslag en windrichting noteren. Misschien is het handig om aan het begin van de activiteit een weerbericht te tonen waarbij een echte weerman zijn weerpraatje houdt. De activiteit kan gekoppeld worden aan de weerkalender met gebruikte pictogrammen. Wie nog geen pictogrammen hiervoor gebruikt, kan ze opzoeken op de website van Sclera (www.sclera.be).
Bekijk ook deze lesideeën van Ive
Muziek in de klas kan wonderen doen. Een klassiek deuntje tijdens het zelfstandig werken, brengt de leerlingen in de juiste, rustige sfeer. Wanneer het echter iets vrijer mag ...
Reageer op dit lesidee
Wil je reageren? Log in of meld je aan.
Wees niet verlegen
Schrijf de eerste reactie en laat Ive weten wat je van dit lesidee vindt.