Medium

Waar voel ik mij thuis?

Lesidee van Isa Öz · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Presentatie, Oefening, Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
20 mrt 2014

De brugklasleerlingen zitten op een nieuwe school: een nieuwe omgeving, nieuwe vakken, andere leerlingen en andere docenten. Als docenten willen we natuurlijk dat de leerlingen zich zo snel mogelijk thuis gaan voelen op de school. De leerlingen maken met behulp van de genoemde app een digitaal boekje over het thema 'thuis'. Bij deze opdracht denken de leerlingen na over wat 'thuisvoelen' betekent. In het boekje laten de leerlingen aan de hand van teksten, foto's en afbeeldingen zien waar ze zich thuisvoelen. Door in de klas aan deze opdracht te werken en elkaar te ondersteunen leren de leerlingen elkaar beter kennen. De leerlingen laten immers iets van zichzelf zien. Dit is een eerste stap die wordt gezet om te werken aan 'je thuisvoelen op de nieuwe school'.

Opdracht

Het is een individuele opdracht, maar je mag elkaar wel helpen door tips en ideeën te geven. Zorg er wel voor dat je uiteindelijk een eigen 'exclusief' boekje inlevert. 1. Je gaat eerst nadenken over wat het gevoel van 'thuis' voor jou betekent. Doe dit aan de hand van een woordenweb die je maakt in de app 'pages'. 2. Aan de hand van je antwoorden ga je een digitaal boekje maken in de app 'book creator', waarin je steekwoorden, korte zinnen en korte verhaaltjes gaat schrijven over waar jij je thuis voelt. Daarnaast is het ook de bedoeling om foto's en afbeeldingen te gebruiken die je kunt verbinden met je tekst(en). Je mag eigen foto's gebruiken, maar je mag ook foto's en afbeeldingen uit bijvoorbeeld tijdschriften en het internet gebruiken. Dit mogen ook afbeeldingen zijn die te maken hebben met je sport en hobby. Je mag eigenlijk alles gebruiken, mits je het kunt verbinden met het thema 'thuis'. 3. Je moet voor je boekje een eigen titel bedenken. Bedenk zelf een uitspraak over 'thuis' of zoek een uitspraak op het internet, waar je het helemaal mee eens bent. 4. Het boekje bevat, exclusief de voorkant, minimaal vier pagina's. 5. Zorg dat je boekje er aantrekkelijk uitziet om in te kijken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kleuren en de achtergrond. Let er wel op dat je hier niet in overdrijft. 6. Als het boekje klaar is, laat je het controleren door de docent. Als het is goedgekeurd, lever je het digitaal in.

Leerdoel

1. De leerlingen denken na over het begrip 'thuis' en weten hun eigen thuisgevoel onder woorden te brengen met behulp van foto's en afbeeldingen die ze zelf hebben opgezocht. Dit laat iets zien van hun eigen levensbeschouwing en aan de hand van de gekozen foto's en afbeeldingen kan hij/zij zich hierin uitdrukken. 2. De leerlingen laten iets zien van zichzelf en zien iets van de ander, waardoor ze elkaar beter leren kennen.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan.
  • Exclusief de voorkant, bevat het boekje minimaal vier pagina's.
  • De teksten en afbeeldingen hebben met elkaar te maken en geven verduidelijking.
  • Je levert de opdracht individueel in (digitaal). Het is eigen werk.
  • Maak gebruik van je creativiteit.

Stappenplan

  1. De docent maakt vooraf het begrip 'thuis' bespreekbaar en geeft eigen voorbeelden.
  2. De leerlingen maken een woordenweb in de app 'Pages'
  3. De leerlingen zoeken geschikte afbeeldingen en foto's en gaan aan de slag met het digitale boekje in de app 'Book creator'
  4. De opdracht bestaat uit vijf onderdelen en de leerlingen kijken of ze aan alle voorwaarden hebben voldaan.
  5. Klaar? Bij goedkeuring van de docent moet het boekje digitaal ingeleverd worden.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Isa weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Isa

De leerlingen maken met behulp van de bovenstaande app een stripverhaal over één van de behandelde thema's binnen het christendom, jodendom of islam.